Winnaar De hond in de pot april 2012

Ze zijn er weer, asperges. Die eet je heerlijk warm met een mooie hollandaisesaus of simpelweg gewelde boter, of afgekoeld tot kamertemperatuur met zelfgemaakte mayonaise (vooral met walnotenolie).

Maar niet volgens Knorr! De zorgzame fabrikant heeft De lekkerste saus voor asperges! Dit is de bla van hun website:

Knorr saus voor Asperges is een boterzachte saus met een authentieke smaak. De saus bevat net zoals de andere Knorr sauzen geen toegevoegde smaakversterkers, kunstmatige kleurstoffen of conserveermiddelen.

Ach, het is weer een open deur. Op het ingrediëntenlijstje staat het volgende:

aardappelzetmeel, melkweipoeder, plantaardig vet, zout, melksuiker, maltodextrine, melkeiwitten, gistextract, citroensap, aroma, dextrose, fructose, sojasaus (sojaboon, tarwe), kurkuma, paprika, witte peper.

Er zit dus in ieder geval suiker, suiker, suiker en suiker in (melksuiker, maltodextrine, dextrose en fructose). Suiker is een SMAAKVERSTERKER. Net als overigens gistextract.

Knorr doet nog iets geniepigs. Volgens de verpakking zit er in één portie saus voor asperges slechts 45 kcal. Bijna niks! Maar een portie, dat is volgens Knorr een sauslepel à 25 ml. De verpakking, voor een kwart liter saus, zou dus voor een heel groot gezin of  een gezelschap van tien personen zijn! Nee, de meeste gebruikers van dit poedersausje zullen de saus voor vier personen serveren, en dat betekent dat een werkelijke portie 106 kcal aan energie levert.

En dan tot slot de smaak. Die is volgens de bla op de productpagina van Knorr  “authentiek”. Tja, dat is zo’n loze reclamekreet die bij de consument meteen de rode vlag zou moeten laten hijsen. Authentiek, wat is dat? “Oorspronkelijk, echt, origineel” laat de Van Dale mij weten. Ja inderdaad, de saus is echt en niet virtueel. Hij is ook oorspronkelijk uit de fabriek afkomstig en heel origineel samengesteld uit ingrediënten die ik persoonlijk nóóit zou gebruiken voor een saus bij asperges.

Verder wordt zowel op de site als op de verpakking de smaak gekarakteriseerd als ‘boterzacht’. Slim hoor! De argeloze consument denkt nu dat er echte boter in de saus zit.

Overigens heeft Knorr ook een vloeibare saus voor asperges in de aanbieding, “met witte wijn”. Ja, er zit witte wijn in, 1,2%. Op de 2 deciliter die in de verpakking zit is dat 2,4 ml. Minder dan een halve theelepel.

2 Replies to “Winnaar De hond in de pot april 2012”

  1. Maak meestal zelf alle sausjes want ben ook al een s in de boot gegaan met zo’n kant en klaar sausje ,Niet te eten dat spul terwijl ze een geweldige smaakervaring durven te suggereren.
    Ik heb er genoeg van gegeten en doe het wel zelf ,het is zo makkelijk en snel te doen’,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.