EK-voetbal in de keuken dag 11 – Finland

Maandag 21 juni spelen de Finnen in St. Peterburg tegen de Belgen. Voor een recept uit Finland mailde ik met een vriendin van mijn dochter die daar werkt. Wist zij een recept? Ze kwam met een recept van een Finse collega voor Runebergin torttu, die eraan toevoegde dat dit “het enige lekkere eten [is] dat Finland heeft geproduceerd”. En inderdaad, lekker is het.

Beslag
1 ei
2 eetl vanillesuiker (25 gr)
3 eetl bruine basterdsuiker (35 gr)
100 gr boter, net gesmolten
3 eetl room, stijfgeslagen
125 gr bloem
1 tl bakpoeder
50 gr amandelmeel
50 gr verkruimelde bastognekoeken
paar druppels amandelessence
Siroop
90 gr suiker
½ dl water
1 à 2 eetl rum of cognac of Zweedse punsch
Topping
6 tl frambozenjam
poedersuiker met water en druppeltje amandelessence
En
boter om in te vetten

Verwarm de oven voor op 180 °C. Beboter acht kleine ovenvaste koffiekopjes.

Maak het beslag – Klop het ei schuimig met vanille- en basterdsuiker, doe boter, room en amandelessence erbij. Meng de droge ingrediënten door elkaar. Doe de droge ingrediënten bij de natte, en meng tot een beslag.
Maak de topping – Verhit frambozen en suiker 15 minuten op laag vuur, roer af en toe. Laat afkoelen. Het moet behoorlijk dik zijn. Of gebruik frambozenjam.
Maak de suikersiroop – kook alles in een pannetje tot de suiker is gesmolten.
Bak de cakejes – Verdeel het beslag over de koffiekopjes, en zet die 15 tot 20 minuten in de oven. Controleer of ze gaar zijn met een houten tandenstoker.
Afmaken – Haal de cakejes uit de oven, laat ze in de kopjes. Giet de warme suikersiroop erover en laat  minimaal een half uur staan. Langer mag ook.
Versieren – Haal ze uit de kopjes, snijd eventueel de bredere onderkant bij zodat ze stevig staan. Schep boven met een theelepeltje een klein kuiltje in de cakejes en leg er een hoopje frambozenjam in. Meng poedersuiker met wat water en amandelessence tot een dik glazuur, en spuit een mooie ring rondom de jam.

Veel plezier bij de wedstrijd!

Kijk voor een overzicht van alle EK2020-recepten op deze pagina.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.