Duif op het menu

Hoe staan jullie tegenover het eten van duif? Dan heb ik het niet over die zielige manke stadsduif die zich voedt met gemorste patat en sigarettenpeuken, maar de Anjou duif die – als we de beschikbare informatie geloven – zeer diervriendelijk en duurzaam wordt gefokt. Eén website beweert zelfs dat de Anjou duif zelf in de vrije natuur zijn kostje bij elkaar scharrelt, maar dat betwijfel ik.

Gevulde duif uit de 16de eeuw uit het Excellente kookboek van Carolus Battus
Gevulde duif uit de 16de eeuw

Die duif wordt compleet verkocht, met kop, pootjes en ingewanden. Daar kun je heerlijke bouillon van trekken (van de ingewanden gebruik je lever, hart en maag), en het donkere vlees van de bereide duif heeft een bijzonder verfijnde smaak. Toch heb ik maar een ander recept gekozen voor een tijdschrift, want, tja, vredesduif, tortelduifjes, de heilige geest … Al die associaties waren er ook in voorbije eeuwen, maar wie het zich kon veroorloven had toch een duiventil op zijn land staan als levende voorraadkast. Extra bezoekers? Een duifje staat zó op tafel!

Op 3 oktober praten we in Utrecht over de toekomst (of niet) van vlees op het menu. Wil je erbij zijn, geef je dan op bij Stichting CELL (link).

 

One Reply to “Duif op het menu”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.