Drie keer is scheepsrecht: recept voor ontbijtkoek

Hehe! Eindelijk heb ik mijn recept voor ontbijtkoek ofwel peperkoek of kruidkoek af. De echte, dus NIET met zelfrijzend bakmeel of tarwebloem, maar met roggemeel, en nee, er hoort ook geen boter, ei of melk in. Maar wacht even, voordat je denkt dat het supergezond is: peperkoek bestaat wel voor meer dan 50% uit honing met suiker!

Het was wel even experimenteren voordat ik tevreden was over mijn ontbijtkoek. En omdat het deeg iedere keer een nacht moet rusten, ben ik er dus dagen mee bezig geweest. Mochten jullie zelf aan de slag willen: hier staat het recept.

ontbijtkoek5

Mijn tandarts herkent vast de afdruk van mijn boventanden!

2 Replies to “Drie keer is scheepsrecht: recept voor ontbijtkoek”

  1. Hallo Christianne,

    Volgens overlevering,( van Opa Krol ) van Krols koeken Groningen.

    In Groningen warden de ontbijtkoeken direct nadat ze uit de hete ovens kwamen in korven gedompeld in het stromende Damsterdiep gedompeld. Er direct uitgehaald en stoomden door de hitte van de koeken droog. Daardoor zou de korst zacht blijven.

    Het lijkt mij aannemelijk al die peperkoek fabrieken zijn gevestigd aan het stromend water.

    Groet Carolina

  2. Leuk weetje! Mijn proefpanel en ik vonden die knapperige korst eigenlijk heel lekker. Enne… voordat ik nu de ontbijtkoek kan onderdompelen moet ik eerst een wak slaan!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.