Voor de miere(n)neuker

Als je PRECIES wilt weten wat je eet, nou ja, ongeveer dan, maar toch, dan kom je er op het Nederlandse web maar bekaaid van af. Ik heb al eerder geschreven over voedingsmiddelentabellen, maar nu heb ik een aardige aanvulling daarop gevonden.

De Amerikaanse overheid biedt zijn inwoners, en heel ruimhartig iederéén die een account aanmaakt, de mogelijkheid om dag in dag uit per maaltijd precies bij te houden wat je eet en drinkt. Als je eenmaal alles hebt ingevuld, kun je via de ‘reports’ een overzicht krijgen in de macro- en micronutriënten, en natuurlijk wat je aan calorieën naar binnen hebt gewerkt. Toegegeven, het is veel werk, het is vaak puzzelen wat het Amerikaanse equivalent is van Hollandse snert of wijncervelaat, en het is de vraag of Amerikaans volkorenbrood dezelfde samenstelling heeft als het brood van de warme bakker, maar je krijgt toch wel een indruk van de sterke en zwakke kanten van je voedingspatroon.

Irritant vind ik wel dat aardappelen tot de groenten worden gerekend, zodat je al gauw te veel groenten, maar te weinig koolhydraten (die ‘grains’ worden genoemd) hebt gegeten. Aan de andere kant verklaart het wel waarom Amerikanen naast hun dik belegde sandwich een hoopje chips op het bord leggen. Zij denken dan dat ze heel gezond groenten aan het eten zijn.

SuperTracker can help you plan, analyze, and track your diet and physical activity. Volgens mij moet je niet je hele leven die Supertracker gaan bijhouden, maar één keer per kwartaal een weekje lang, is geen slecht idee. Je vindt de Supertracker op de site van Choosemyplate. Je maakt een (gratis) account aan, en je hebt toegang tot de Supertracker.

Inmiddels heeft de Nederlandse overheid ook een online-voedingsmiddelentabel. Nu nog zo’n voedselvolger erbij, dan is het perfect!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.