Huh? Wat is er met chilipoeder gebeurd?

Laatst maakte ik een grote pan chili con carne klaar. Al zo lang als ik dat kook, sinds de jaren zeventig, gebruik ik daar chilipoeder in. Chilipoeder is een Mexicaans kruidenmengsel waar niet alleen rode pepertjes in zitten, maar ook gedroogde knoflook, komijnzaad en oregano. Potje was leeg, geen probleem, even naar de supermarkt voor een nieuwe verpakking. Nou … nee dus. Bij drie supermarkten noch bij de horecagroothandel die ik tijdens mijn odyssee bezocht was chilipoeder te vinden. Wel gemalen chilipepertjes, die zowel onder de naam cayennepeper als chilipoeder werden verkocht. Dus heb ik gedaan wat ik eigenlijk meteen had moeten doen: even zelf de specerijen mengen en hup, de chili con carne in.

Nu vraag ik me af: is de Mexicaanse keuken he-le-maal uit? (guacamole, tortillawraps, salsa’s). En: waarom wordt gemalen chilipeper onder twee namen verkocht? Of is dat net zoiets als komijnpoeder en djinten, koriander en ketoembar, dat de consument zo dom is dat hij niet beseft dat dat precies hetzelfde is?

Het recept op mijn site heb ik in ieder geval maar aangepast.

18 Replies to “Huh? Wat is er met chilipoeder gebeurd?”

 1. Er zijn 2 varianten chili poeder.
  De een is Chili poeder, een mix van gemalen gedroogde chilipepers, knoflook, komijn, koriander, oregano en kruidnagel (samenstelling kan variëren) oa Silvo maakt deze.
  De ander is Chile poeder, dat alleen gemalen chili poeder is, en 4-8 keer zo scherp is als chili poeder.
  Het verwarrende is alleen dat dit door veel fabrikanten doodleuk chilipoeder wordt genoemd.
  Let er in de winkel dus op of het een mix betreft, als er verder niets op staat vermeld kun je er van uitgaan dat het 100% pepers zijn.

  • Dank je Peter. Gek is alleen dat je vroeger (*sprak grootmoeder*) overal het kruidenmengsel van Silvo gewoon kon kopen, en nu kijken winkeliers je aan alsof ze nog nooit van het Mexicaanse kruidenmengsel hebben gehoord. Bij diverse supermarkten niet, bij de groenteboer niet, bij de horecagroothandel niet. Men weet niet eens dat er zoiets als een kruidenmengsel onder de naam chilipoeder bestaat. En dat is wat mij zo intrigeert. Blijkbaar is de warenkennis bij deze bedrijven uitsluitend beperkt tot wat er op dat moment in het assortiment zit.

   • De Zaanse grootgrutter heeft deze nog steeds in zijn assortiment, bij ons in Drenthe althans wel….

 2. Ja, dat is waar. Zonder erg heb ik bij AH een plastic potje gekocht waar met grote letters op stond : ‘ChiliPOEDER’ en niet ‘ChiliPEPER’. Volgens mij zijn dit totaal verschillende dingen. Wie schetst mijn verbazing bij het eten van mijn stoofpot! Ik kan toch echt wel goed koken, maar als ik zonder waarschuwing een Pakistaanse stoofschotel op tafel krijg vind ik het nog steeds zonde om weg te gooien. Ik ben nu op zoek naar de precieze verhoudingen zodat ik het zelf in de vijzel kan maken.

  • Goed nieuws, mijn zus heeft nog echte chilipoeder gevonden, van het merk Piramide, dus ook nog ‘organic’. Samenstelling: peprika, oregano, cayennepeper (=rode peper), komijn, korianderzaad, knoflook en kruidnagel.

 3. Had exact dezelfde ervaring vorige week: overal gezocht naar chilipoeder en alleen cayennepeper-annex-chilipoeder gevonden.. dus >> waar vond je zus het??? Mijn AH’s (3 stuks) hebben het niet en mijn reformwinkel (Estafette) al evenmin.

  • Ik heb de verpakking bekeken, hetDe ‘echte’ chilipoeder is zoals ik al in een eerder commentaar schreef van het merk Piramide. Je zou via hun website, piramidekruiden.nl, kunnen informeren naar verkooppunten. Mijn zus woont in Zoetermeer en heeft het daar in ‘Natuurwinkel Zoetermeer’ gekocht.

 4. Vandaag niets vermoedend 2 eetlepels chilipoeder van de AH in mijn chili sin carne gedaan. Blijkt dus chilipeper te zijn. Vrijwel oneetbaar scherp geworden.

 5. Ook ik heb de ervaring dat de traditionele -ik noem dat Amerikaanse- chilipoeder nergens meer verkrijgbaar is, behalve (maar vrij prijzig) bij het kruidenkraampje op de markt in Groningen. Heb “chilliepoeder USA” gekocht bij de toko in de Markthal Rotterdam, maar die is af te raden wegens het te grote aandeel chilipeper.

 6. Over een andere verdwenen kruidenmix: weet iemand misschien of er ergens kerriepoeder te koop is met dezelfde samenstelling als het ‘Terra kerriepoeder’ van Ejo BV uit Papendrecht, dat vroeger in bijna elke supermarkt te koop was? (Kunststof potjes.) Het hoorde bij Silvo maar hun fabriek schijnt in 2010 gestopt te zijn. Andere kerrie smaakt vaak zo scherp. Alvast bedankt voor tips!

  • Ben je wel eens naar een toko geweest? Daar hebben ze vaak meer keuze dan in een supermarkt. Of je gaat zelf experimenteren. Ik heb een overzichtje voor je maar het lukt me niet een document in een commentaar te posten. Stuur me even je emailadres, dan mail ik je. Mijn adres vind je hier: http://coquinaria.nl/gevonden.htm

  • Kerriepoeder, alle ingrediënten in volumedelen.
   3 Gemalen Komijnzaad
   10 gemalen Kurkuma
   5 gemalen Korianderzaad
   2 gemalen Fenegriek
   1 gemalen Mosterdzaad
   1 gemalen Kardemom
   1 gemalen Cayennepeper
   3 gemalen Witte Peper
   2 Gemberpoeder
   2 gemalen Piment (Allspice)
   1 gemalen Foelie
   1 gemalen Karwijzaad.

 7. ik heb het gevonden die van mesa mexicana chili die lijkt het meest op us chili kruiden die kan je bij ah kopen btw

  • Goed gezien! Als je chili con carne wilt maken met een pakje, dan is dat beslist een goed alternatief. Dit is geen specerijenmengsel maar een maaltijdbereiding. Je moet volgens de verpakking zelf toevoegen gehakt, olie, water (!) en tomaat en klaar is je chili con carne. Het zakje van Mesa Mexicana bevat inderdaad rode peper, komijnpoeder, oregano en gedroogde knoflook, maar ook suiker, zout, zetmeel en gedroogde ui. Het pakje van 40 gram kost (in de online webshop van AH) 99 cent, en je kunt er 1 keer voor 4 personen chili mee maken. Maar ik gebruik chilipoeder bijvoorbeeld ook op omeletten, dan wil ik geen suiker, zetmeel en gedroogde ui erbij maar alleen de specerijen.
   Het specerijenmengsel chilipoeder van het merk Piramide kost 1,59 voor 18 gram, een stuk duurder maar het betreft wel biologisch geteelde specerijen. Het mengsel bestaat uit paprika en rode peper, oregano, komijn, korianderzaad, knoflook en kruidnagel; een complexere smaak dan de Mesa Mexicana-mix en bovendien zonder onnodig toegevoegd zout en suiker. Ik kan met zo’n zakje zeker drie pannen chili con carne voor 6 personen mee bereiden, en het specerijenmengsel ook gebruiken in andere gerechten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.