WK-voetbal in de keuken dag 6: Senegal

Vandaag spelen wat landen waar ik culinair gezien weinig ervaring mee heb. Japan en Rusland wel, en Polen ook wel een beetje. Maar Colombia, Senegal en Egypte? Ik heb gekozen voor een recept uit Senegal, thiakry. Ze spelen nóg twee keer, maak dit lekkere toetje de volgende keer.

Als ik het goed zie op de kaart, heeft Senegal het meest westelijke landpunt van het Afrikaanse vasteland. Daar ligt de hoofdstad, Dakar. Het basisvoedsel van Senegal is gierst, rijst of fonio (Digitaria exilis en Digitaria iburua), en vis is – logisch voor een land aan de Atlantische kust – een belangrijke eiwitleverancier. Het recept van vandaag is een traditioneel dessert met gierst en zuivel, Thiakry.

Gierst is een graansoort met kleine zaden. Je kunt de gepolijste korrels bereiden als couscous. Gierst bevat geen gluten.

Dessert voor 2 personen; voorbereiding 30 minuten; bereiding 5 minuten.

Thiakry, een zoet gerecht met gierst uit Senegal65 gr parelgierst
140 cc water
snuf zout

De gierst wordt apart gekookt in licht gezouten water met eventueel een klontje boter. Schep de gare gierst in een platte schaal en laat daarna compleet afkoelen terwijl je af en toe de korrels doorroert met een vork om te voorkomen dat ze gaan klonteren.

1¼ dl gezoete gecondenseerde melk
1¼ dl halfvolle yoghurt
merg van een half vanillestokje
¼ tl kaneelpoeder

Ondertussen maak je het zuivelmengsel. Meng gezoete gecondenseerde melk met halfvolle yoghurt en vanille-extract. Roer er naar keuze kaneelpoeder door. Schep dit door de afgekoelde gierst en zet minstens een uur in de koelkast.

2 eetl gebrande, gesuikerde amandelen (grof gehakt)
1 eetl krenten

Verdeel de thiakry over de kommen, en strooi er gehakte amandelen, rozijnen, of andere noten en vruchten over. Ik had rode bessen uit eigen tuin geoogst. Die fleuren de bleke pudding/vla wel op.

Veel plezier bij de wedstrijd!

This entry was posted in WK2018 and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.