EK-voetbal in de keuken dag 4 – Polen

Op 14 juni spelen Polen en Slowakije hun eerste wedstrijd in Petersburg voor het EK 2020 (2021). Ze beginnen om 18 uur, een goed moment om deze Poolse snack te nuttigen. Het is een gerecht met een geschiedenis. De zapiekanka, zoals het in het Pools heet, ontstond in de jaren zeventig van de vorige eeuw, toen Poolse arbeiders in opstand kwamen tegen de slechte werk- en leefomstandigheden in de communistische republiek (Wikipedia). Er ontstonden overal voedseltentjes. Daar kocht je onder andere zapiekanka, een opengesneden baguette, belegd met gebakken paddenstoelen en ui, met kaas erop. Je eet hem uit de hand.  Na een korte dip in populariteit in de jaren negentig is zapiekanka weer helemaal terug.

Zapiekanka, ofwel 'Poolse pizza'.

250 gr paddenstoelen
1 kleine ui
100 gr jong belegen Goudse kaas
1 baguette
30 gr boter
peper en zout naar smaak
tomatenketchup

Snijd de paddenstoelen in plakjes, en de ui in halve ringen.
Rasp de kaas op een grove rasp.
Snijd de baguette in de lengte doormidden en pluk er wat broodkruim uit.

Fruit de uiringen in boter tot ze lichtbruin zijn. Haal ze uit de pan en doe de paddenstoelen erin. Bak op hoog vuur tot ze het vocht hebben losgelaten. laat de paddenstoelen daarna uitlekken. Meng ze met de ui en bestrooi met peper en zout

Schep ui en paddenstoelen op de baguettehelften, doe de geraspte kaas erover. Zet de open sandwiches onder de hete grill tot de kaas gesmolten is en licht verkleurd.

Serveer meteen. Traditioneel is om er een sliert tomatenketchup over te spuiten.

Veel plezier bij de wedstrijd!

Kijk voor een overzicht van alle EK2020-recepten op deze pagina.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.