Met mijn hoofd in de wespen

Blauwe druiven, oogst 2018Gisteren heb ik, met hulp van een vriendin, de druiven geoogst van de wijnranken die mijn terras in de zomer van schaduw voorzien. Het is een uitzonderlijk goed druivenjaar geweest. Véél, zoet en goed rijp.

Dat hadden de wespen ook ontdekt. Ik moest mijn hoofd en schouders niet alleen door het raster van de pergola wurmen, maar ook door een wolk van ijverige insecten. Als door een wonder ben ik niet gestoken. De vriendin die de trossen van de afgeknipte takken haalde wel, drie keer. Sorry!

Druivensap makenUiteindelijk had ik twintig kilo blauwe druiven. Om die naar binnen te halen, moest ik de trossen onderdompelen in een emmer water, zodat er geen wespen mee de keuken inkwamen. Want die slimmeriken hadden natuurlijk snel door dat alle druiven verhuisd waren naar die krat.

Van 16 kilo druiven heb ik sap gemaakt, 9 liter. Dat sap is zo zoet, dat je denkt dat er suiker aan is toegevoegd. Ik raad iedereen die veel fruit oogst aan een ‘vollautomatische Fruchtentsafter’ te kopen, ofwel een ontsapper/stoomkoker. Dankzij de stoom is het sap meteen gepasteuriseerd.

Luna en Milo inspecteren de oogstMijn jonge katten mogen nog niet naar buiten. Ze hebben de oogst nauwlettend gevolgd van achter het raam, en hebben daarna geholpen met het uitzoeken van de trossen.

3 Replies to “Met mijn hoofd in de wespen”

 1. Ik geniet altijd enorm val alle tips en recepten en heb er al veel gemaakt. Veel dank!
  Mag ik wat vragen over het druivensap? Ik heb zo’n stoompan maar moet het sap niet direct, warm, in flessen? En is het sap zonder extra suiker goed houdbaar?
  Bij voorbaat dank!
  Hartelijke groet uit Bourgondië,
  Maartje Nelissen

  • Bedankt voor je aardige woorden! Inderdaad moet het sap liefst meteen, heet, in gesteriliseerde flessen worden gedaan die daarna goed worden afgesloten. Probleempje: ik was vergeten flessen op te sparen. Daarom heb ik het sap tijdelijk opgevangen in de watertank (ook gesteriliseerd), en daarna kan ik het per portie opnieuw verhitten en in flessen doen. Het sap is in mijn ervaring goed houdbaar. Alleen krijgt het nooit de kans om héél lang bewaard te blijven. Dit jaar bevatten mijn druiven zelf genoeg suiker om zoet te smaken. Je kunt het sap ook verwerken tot gelei (dan wel suikertoevoegen) en in jampotten bewaren, of er wijn van maken. Maar daar heb ik geen ervaring mee. Jij misschien wel, in de Bourgogne!

   • Bedankt voor je snelle reactie! Ik ga het zonder suiker doen want ook hier staat het niet heel lang…
    Met wijn maken heb ik geen ervaring, er is genoeg lekkers in de buurt te vinden 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.