Het recept voor ‘de lekkerste oliebollen ooit!’ + Oliebollenmix-test

Zodra kerst voorbij is puilen de grootgrutterschappen uit van de oliebollenmixen, rozijnen, poedersuiker en olie. En, het moet gezegd, bloem en gist staan er óók bij. Echt hoor, als je dapper genoeg bent om zelf oliebollen in de frituur te bakken, dan durf je ook zelf het beslag te maken.

Zelf oliebollen bakken
Vorige week heb ik een oliebollenrecept uit 1905 uitgeprobeerd, en mijn proefpanel was zeer enthousiast. Vanaf vandaag staat dat recept online, hier.

Oliebollenmixen van Koopmans getest
Dit weekeinde heb ik de twee oliebollenmixen van Koopmans uitgetest, de ‘Lekker Luchtig’-versie (LL) en de versie ‘Compleet Pakket’ (CP). Ik heb geen uitgebreid testlab, laat staan dat mijn familie, vrienden en buren zoveel oliebollen aankunnen, dus huismerken van diverse supermarkten heb ik buiten beschouwing gelaten.
Overigens, in de foto’s op beide verpakkingen zijn precies dezelfde oliebollen gebruikt, ze zijn alleen in een andere schaal gemonteerd. Er is wel wat weggepoetst hier en daar: zoek de verschillen!

Koopmans

Rijsmiddelen
Behalve dat het CP ook poedersuiker (20 gram) en vulling (125 gram rozijnen, krenten en gedroogde appelblokjes) bevat, is het belangrijkste verschil met de LL-versie het gebruikte rijsmiddel. Oliebollen bak je traditioneel met gist, en het beslag moet dan een tijdje rijzen. De CP-bakker hoeft niet te wachten, want in plaats van gist is natriumcarbonaat en glucono-delta-lacton gebruikt. Beide E-nummers (resp. E500 en E575) zijn onverdacht en zelfs volgens de strenge Corinne Gouget (Let op! Gevaar! Wat zit er in uw eten?) veilig bevonden. Maar smaakt het ook?

Nee. Zelfs de vulling was in de oliebol van het Compleet Pakket van Koopmans niet te proeven. Het beslag rook overheersend naar ontsmettingszeep, en hoewel de bollen van buiten wel op oliebollen leken, was de structuur van binnen te fijnmazig. De korst was ook niet zo knapperig als ik van een goede versgebakken oliebol verwacht.

Over de Lekker Luchtig-oliebol was ik meer tevreden. Het beslag moet drie kwartier rijzen. Het beslag rook zoals goed gistbeslag hoort te ruiken, fris ‘umami’ (waarvoor ik overigens de Nederlandse term ‘gistig’ zou willen reserveren). Eindresultaat: een luchtige en knapperige oliebol, die wel langer moet worden gebakken dan op de verpakking staat aangegeven (en ik gebruik een frituurthermometer).

Wat moet dat in die oliebol?
In beide mixen zaten overigens ingrediënten waarvan ik me afvraag waar die toe dienen.

Zo bevat de CP-versie naast bloem ook zetmeel én gemodificeerd zetmeel (een verdikkingsmiddel), extra tarwevezels (mensen, lunch gewoon met een volkoren boterham), het verdikkingsmiddel natriumzout van carboxymethylcellulose (E466) omdat blijkbaar het beslag nog steeds te dun is, ‘zuurdesemconcentraat’ en een mysterieus ‘aroma’ (blijkbaar niet genoeg, want ik proefde echt niks).

De LL-versie heeft maar één ‘vreemd’ ingrediënt, opnieuw gemodificeerd zetmeel (verdikkingsmiddel), dit keer is erbij vermeld dat dit van aardappelen komt.

Beide versies moeten worden gefrituurd op 190 grC, flink hoger dan bij zelfgemaakte oliebollen die je op 170 grC bakt. CP-bollen moeten volgens de verpakking zes tot zeven minuten in de olie, LL-bollen hebben maar drie tot vier minuten nodig, wat volgens mij te kort is.

De dag erna
Eenmaal afgekoeld heeft de CP-oliebol iedere schijn van knapperigheid laten varen. Kleffe hap. Erger nog, het blijkt dat deze bollen veel olie opzuigen: als je er met je vinger op duwt, welt de olie op. De LL-bollen zijn nog wel smakelijk.

Is zelf bakken zoveel duurder?
En dan nu de vraag: is het helemaal zelf bakken van oliebollen nu zo veel moeilijker en duurder dan een mix uit het pak schudden? Ik heb geprobeerd een berekening te maken, uitgaande van de prijzen bij AH. Ik gebruik dure eieren en goedkope bloem. De frituurolie heb ik niet meegerekend.

Met de Compleet Pakket-mix van Koopmans kun je twaalf tot vijftien oliebollen bakken. Uitgaande van vijftien bollen, kosten die € 0,19 per stuk. Je hebt extra nodig twee eieren, en de bollen zijn gevuld met rozijnen, krenten en appelstukjes.

De Lekker Luchtig-mix van Koopmans is in deze vergelijking verreweg het goedkoopst. Je bakt met één verpakking twee dozijn tot dertig oliebollen, per stuk kosten die € 0,07 (inclusief 250 gram toegevoegde rozijnen).

En hoe zit het met de oliebollen uit 1905?
Waar de mixen een miezerige 250 gram vulling per dertig oliebollen te verdelen hebben, bevatten dertig ouderwetse bollen samen ruim 500 gram aan rozijnen, krenten, sukade en versgeraspte appel. Zal wel duur zijn!

Tot mijn opluchting zijn ze (net iets) goedkoper dan de dure CP-mix van Koopmans: één compleet zelf samengestelde, rijkgevulde oliebol kost € 0,15. En geloof me, ze smaken naar méér!

Conclusie
Voor de onzekere bakker of degene die zuinig aan moet doen, is de Lekker Luchtig-mix van Koopmans een prima keus.
Wie voor de Compleet Pakket-versie van Koopmans kiest, is een dief van zijn eigen portemonnee, en krijgt er ook nog vieze, vette bollen voor terug.
Met iets meer moeite, maar met minder geld dan de CP-versie kost, maak je zelf “de lekkerste oliebollen ooit” (oordeel van mijn deskundige dochter).

Ik wens jullie een fijne jaarwisseling toe, en alle goeds voor 2014!

 

 

 

 

 

 

.

7 Replies to “Het recept voor ‘de lekkerste oliebollen ooit!’ + Oliebollenmix-test”

 1. oh ja, wij zijn ook van zelf ingrediënten zoeken (veel rozijnen, krenten en appelstukjes), mengen, laten rijzen, frituren… gewoon heerlijk! Ook een dagje later… als ze dat al overleven 😉

 2. Harstikke mooi, dat vergelijkende onderzoek. Ik ben het ook helemaal eens met die volkoren boterham. Ofwel je eet een oliebol, ofwel je eet geen oliebol. 😉

  Ik ben geen expert zoals jij, en doe ook geen vergelijkend onderzoek, maar heb wel al zeker 15 jaar mijn vriendinnen (en 1 vriend) geadviseerd om pannenkoeken zelf te gaan bakken. De vriend in kwestie kocht werkelijk de voorgemaakte pannenkoeken uit de supermarkt. Toen stond ik toch wel even te kijken. Doorgaans kopen veel mensen een mix in de supermarkt, omdat dat makkelijker zou zijn.

  Vaak moet je (als je een degelijke mix hebt gekocht) zelf melk en eieren toevoegen, dus: eh? Dan kan je beter zelf je pannenkoekbeslag maken, en lekker rijkelijk vullen met wat je wilt. Volkoren? Kan! Spelt? Het kan allemaal. Lekker romig witmeel? Ga er voor!

  De truuc zit ‘m in de packaging. De fabrikant leert de klant dat ‘koken moeilijk is’ en ‘tijd kost’ en dat het met hun product veel sneller gaat. Zo ook met afhalen of thuis laten bezorgen.

  Bij de friettent gaat het wel sneller dan zelf koken, maar alle andere afhaal- of bezorgrestaurants doen er toch langer dan een half uur over, en in die tijd zet ik een gezonde maaltijd van een fractie van de prijs op tafel. Het is misschien niet altijd een culinair hoogstandje, maar het scheelt een bak met geld en het is tien keer gezonder.

  Zo, dan stap ik even van dat zeepkistje af. Ik had eigenlijk alleen willen toejuichen over de oliebol. Ik heb ze zelf nog nooit gemaakt, omdat mijn moeder, nu dik in de 70, ze nog steeds elk jaar zelf maakt voor mijn oud-en-nieuw feest. Dat gaat vanaf de basis. Wat zal ik dan nog bij een oliebollentent gaan halen?

 3. Volledig eens met vgl tussen de twee Koopmans mixen: zonder gist geen (echte) oliebol. Dat bleek hier vanmorgen (31/12 – 16) in de keuken. Altijd de gewone Koopmans gebruikt, dit jaar dus de snelle met dramatisch resultaat. Snel naar de winkel voor de oude mix!

 4. Bedankt voor de test van de Koopmans mixen. Ik heb dit jaar voor het eerst zonder mix gebakken (ook omdat de originele Koopmans mix uitverkocht was). Dat complete pakket kon ik nog wel krijgen, maar dat hoefde ik na het lezen van deze pagina niet meer.
  Het maken van het beslag is eigenlijk net zo makkelijk als met een pak mix, dus waarom zou je het niet doen. Ja, je moet even wegen, maar dat is dan ook het “moeilijkste”. Ik had 1,5 keer het beslag en heb de krenten en rozijnen na drogen omgeschud met 2 el bloem.
  Ik hoopte op minimaal 36 oliebollen, maar mijn ijsboltang is kennelijk iets groter dan normaal, want ik haalde net de 30 niet. Zijn er toch genoeg om de avond mee door te komen.
  Dus, weer een pakje/zakje dat niet meer gebruikt gaat worden.

 5. Ik wilde dat ik deze pagina had gelezen vóór de aankoop van de oliebollen mix. Ik bak al 20 jaar zelf de oliebollen en maak zelf deeg of koop de standaard mix van Koopmans (met gist). Dit jaar de compleet mix in huis gehaald en gemist dat er geen gist in zat. Een oliebol zonder gist smaakt niet naar oliebol! Dit was gefrituurd krentenbrood! Complete miskoop!

 6. Compleet pakket oliebollen smaken een beetje naar pannenkoeken, misschien is deze mix dus beter geschikt om pannenkoeken van te bakken, zeker niet voor oliebollen.

 7. Pingback: Het recept voor de lekkerste oliebollen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.