EK-voetbal in de keuken dag 2 – België

Dit is het volgende recept voor mijn persoonlijke EK voetbal in de keuken. Zaterdag 12 juni speelt België tegen Rusland in St. Petersburg. Dappere Belgen!

In de jaren tachtig van de vorige eeuw aten we in Brussel wel eens heerlijke tournedos in een slagerij/restaurant waarvan ik de naam vergeten ben. Ik vind het ook niet meer terug op internet. Maar ik at er ook graag de gevulde tomaat, tomate crevette. Dit waren kloeke tomaten die tot uitpuilens toe waren gevuld met heerlijke grijze garnalen. Heel simpel, maar daarom juist zo lekker. Overigens zijn de garnalen het lekkerst als je ze zelf kookt en pelt, maar daar heeft niet iedereen tijd voor.

Voorgerecht voor 4 personen. Voorbereidingstijd 10 minuten + tomaten laten uitlekken; bereidingstijd 5 minuten.

4 ronde tomaten
zout
200 gr grijze garnalen
2 eetl mayonaise*
1 tl Dijonmosterd
witte peper en zout naar smaak
½ krop sla
toefjes peterselie

Dompel de gewassen tomaten onder in kokend water. Prik met de punt van een mes erin. Haal de tomaten eruit, dompel ze even in koud water, en trek de velletjes eraf. Snijd de kapjes van de tomaten en bewaar die. Hol de tomaten voorzichtig uit. De waterige pulp gooi je weg. Bestrooi de holtes met wat zout en zet de tomaten  een kwartiertje ondersteboven op keukenpapier.
Was de sla en slinger die droog.

Spoel de grijze garnalen onder de koude kraan en kijk na op restjes schil en pootjes. Dep ze droog met keukenpapier, houd enkele garnalen apart. Meng de mayonaise met mosterd, peper, zout. Meng dit met de rest van de garnalen en vul de tomaten hiermee.

Schik de slablaadjes op een serveerschaal en zet de gevulde tomaten erop. Zet de kapjes erop, en strooi de resterende garnalen eromheen. Garneer met wat peterselie en serveer.

*Kies een goed merk echte mayo, niet ‘light’, ýogo’ of wat dan ook. Of maak hem zelf.

Veel plezier bij de wedstrijd!

Zie voor een overzicht van alle recepten bij dit EK op deze pagina.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.