EK-voetbal in de keuken dag 8 – Zweden

Op 18 juni speelt Zweden ‘s middags al tegen Slowakije, in St.Petersburg. Als je deze kaldomar aan het begin van de wedstrijd in de oven zet, kun je meteen na afloop van de wedstrijd de winst of het verlies van de Zweden verwerken met een lekkere maaltijd.

Kaldomar zijn met rijst en gekruid gehakt gevulde koolbladeren. Als je denkt dat die op dolma’s lijken (gevulde druivenbladeren), dan heb je gelijk. Na zijn nederlaag tegen de Russen onder Peter de Grote in 1709 verbleef de Zweedse koning Karel XII vijf jaar lang in het Ottomaanse rijk, in wat nu de Moldavische stad Bender is. Daar raakte hij verzot op dolma’s. In Zweden gebruikten de koks koolbladeren in plaats van druivenbladeren.

Voor 6 tot 8 koolrolletjes.

Zweedse koolrolletjes

1 kool (ik gebruikte spitskool)
Vulling
1 kop gekookte rijst
1 gekookte aardappel, geraspt
1 ui, gesnipperd
250 gr hoh gehakt
zout en zwarte peper naar smaak
½ tl allspice/piment
½ tl suiker
1 ei
Voor de rolletjes
¼ tl zout
3 eetl bloem
50 gr boter
nog eens 15 gr boter
Afmaken
2,5 dl room
1 eetl bloem

Maak voorzichtig de bladeren van de kool los en blancheer ze in gezouten water. Als ze zacht zijn, leg je ze op een theedoek of keukenpapier.

Meng alles voor de vulling. Spreid de koolbladeren uit en leg staafjes van de vulling erover, aan de kant van de steel. Rol de bladeren nu op en maak er nette rolletjes van.

Meng bloem en zout voor de rolletjes, en haal ze door het mengsel. Smelt de boter in een grote koekenpan en bak de koolrolletjes rondom bruin. Leg ze dan met de sluitnaad naar beneden in een ingevette ovenschaal. Giet de boter uit de pan erbij, en de extra boter. Dek de schaal af met aluminiumfolie en zet anderhalf uur in de oven op 150°C. Bedruip de koolrolletjes af en toe met de boter uit de ovenschaal.

Klop de bloem met de room tot er geen klontjes meer zijn. Verhit al roerend in een steelpannetje. Haal de koolrolletjes uit de ovenschaal en giet het vet bij de room in de steelpan. Blijf roeren en verhitten tot je een licht-gebonden saus hebt.

Geef de saus bij de koolrolletjes.

Kijk voor een overzicht van alle EK2020-recepten op deze pagina.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.