WK-voetbal in de keuken dag 14: Zuid-Korea

Vandaag nemen we afscheid van Zuid-Korea in het voetbaltoernooi. Gelukkig kunnen we in culinair opzicht blijven genieten van dit mooie land, waarvan ik helaas nooit meer dan het vliegveld bij Seoel heb gezien.

Ik heb gekozen voor de Koreaanse versie van maki-zushi, gimbap of kimbap. De naam betekent letterlijk zeewier (gim) rijst (bap).

De rijst wordt niet met azijn en suiker op smaak gebracht, zoals sushirijst, maar met olie van geroosterd sesamzaad. Door het dipsausje zit wel wat suiker.

LET OP
Gebruik géén ‘sushirijst’, daar kan azijnpoeder en suiker aan zijn toegevoegd, en dat is niet de bedoeling. Heus, met gewone, echte Japanse rondkorrelrijst kun je óók sushi maken, en bovendien allerlei andere gerechten.

Snack of maaltijd (als je er veel van eet) voor 2 tot 6 personen; voorbereiding 30 minuten; bereiding 5 minuten per rol + snijden.

Gimbap, de Koreaanse versie van sushi

2 koppen Japanse rijst
water
½ tl zout
1 eetl sesamolie
nori-vellen

Vulling
kampyo of kimchi
wortel
surimi crabsticks
spinazie
sesamolie
knoflook

Dipsaus
2 eetl sojasaus (Kikkoman)
2 eetl water
½ eetl elk van gewone mosterd (Dijon), azijn en suiker

Rijst

Kook de rijst bij voorkeur in een rijstkoker, dat is het makkelijkst. Kook hem anders zoals op de verpakking staat. Roer zout en sesamolie door de gare, nog hete rijst. Gebruik een houten lepel, en liefst ook een – ongelakte – houten kom zodat de stoom kan op ontsnappen. Laat de rijst dan afkoelen tot kamertemperatuur.

Saus

Meng de ingrediënten voor de dipsaus.

Vulling

Voor de vulling snijd je kampyo (ingemaakte, gele daikonradijs) of kimchi (Koreaanse gefermenteerde groenten) in repen. Snijd ook de wortel en repen en blancheer die in gezouten water, of roerbak in olie tot ze zacht zijn. Blancheer ook de spinazie in gezouten water, laat goed uitlekken, knijp nog extra uit en meng met een lepeltje sesamolie, fijngehakte knoflook en wat geroosterd sesamzaad, of roerbak ook de spinazie. Daarna goed het vocht eruit drukken.

Rollen

Bij het recept voor futo-maki en hoso-maki (dikke en dunne Japanse rijstrollen) staat hoe je een rijstrol maakt. Dat is voor gimbap precies hetzelfde. Maak de rollen, en snijd ze dan met een héél scherp mes in plakken, dunner dan voor Japanse maki-zushi, hooguit 1 centimeter dik.

Als je gimbap overhoudt, kun je die nog bakken. Heel lekker!Restjes

Als je gimbap over hebt, of gewoon omdat je het lekker vindt, kun je de schijfjes door met wat zout geklutst ei halen en daarna in olie bakken in de koekenpan. Je kunt ze warm of op kamertemperatuur eten.

Natuurlijk zijn er net als bij sushi veel meer mogelijkheden voor de vulling, zoals avocado, biefstuk, tonijn of zalm.

Op de foto zit de dipsaus in een schaaltje van wortel. Dat is niet Koreaans, maar ik vond het leuk.

Veel plezier bij de wedstrijd!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.