WK-voetbal in de keuken dag 11: Japan

Behalve voor België (we doen net alsof 1830 nooit is gebeurd), zijn we hier in huis ook voor Japan. De Japanse keuken staat bekend om de zorg waarmee gerechten worden gepresenteerd. Op Coquinaria staan diverse Japanse recepten; hieronder staat een simpel, maar héél Japans hapje.

Op de foto zie je appels in een Japanse supermarkt. Toen ik er was (2013) was 100 yen iets minder dan 1 euro. Voor één appel betaalde je 298 yen, dus bijna 3 euro. Logisch dat je die dan extra mooi presenteert.

Voor 2 à 4 personen; bereiding 10 minuten.

Appels in een Japanse supermarkt. Eén appel kost bijna 3 euro (maart 2013).1 appel met een mooi gekleurde schil
eventueel wat citroensap

Gewone appel, zó gesneden dat het toch iets bijzonders wordt.

Je neemt een grote appel met een goede smaak en een prachtige schil. Was die goed, en snijd de appel met klokhuis en al in vieren. Snijd het klokhuis nu zo krap mogelijk van de appelkwarten, zorg voor een recht snijvlak zodat de appel stevig op het schaaltje kan liggen.

Appels, geserveerd op japanse wijzeMaak met een goed scherp mes aan de buitenkant vlak naast de snijkanten links en rechts een snede. Die moeten zó diep zijn dat ze elkaar in het midden raken. Let er op dat je het partje niet helemaal doorsnijdt, houd er rekening mee dat het partje door het verwijderen van het klokhuis wat ondieper is geworden. Herhaal dit een stukje naar binnen toe, en nog enkele keren, totdat het appelpartje helemaal in laagjes is verdeeld. Hoe meer naar boven je komt, hoe vlakker je kunt snijden. Schuif nu voorzichtig de laagjes een stukje naar boven, en je hebt een prachtige vorm gemaakt.

Je zou de snijvlakken met wat citroensap kunnen besprenkelen, maar dat is wel zuur. Het beste is om de appels na het snijden zo snel mogelijk te serveren en te eten.

Leg 1 of 2 gesneden kwarten op een Japans dessertschaaltje en serveer aan het eind van de maaltijd. De set die ik heb bestaat uit de vijf fasen van de maan.

Veel plezier met de wedstrijd!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.