WK-voetbal 2019 in de keuken – Dag 1: Frankrijk

Vorig jaar deed ik het bij het wk-voetbal voor mannen, dus nu natuurlijk ook bij het wk-voetbal voor vrouwen! De komende twee weken plaats ik hier elke dag een recept uit een land dat die dag speelt. We beginnen met het gastland dat de openingswedstrijd tegen Zuid-Korea speelt.

Dit is een simpele salade uit de achttiende eeuw. Het kookboek waaruit het komt is het anoniem verschenen Traité historique et pratique de la cuisine. Ou le cuisinier instruit uit 1758. Het wordt toegeschreven aan Menon, die tussen 1739 en 1768 talrijke kookboeken publiceerde, maar van wie verder niets bekend is. Voor de voetbalserie houd ik het verder kort, hier is het recept in bewerking voor de moderne keuken:

400 gr dunne sperzieboontjes of haricots verts
wat lepels fijngehakte tuinkruiden: kervel, pimpernel, dragon, bieslook, peterselie
3 eetl olijfolie extra vergine
1 à 1,5 eetl wijnazijn (rood of wit)
peper uit de molen

Kook de sperziebonen tot ze net gaar zijn, ongeveer vijf minuten. Iets langer mag ook. Spoel ze af met koud water, laat ze uitlekken en afkoelen.

Neem van de tuinkruiden wat je krijgen kunt. Kervel, dragon en pimpernel zijn frisse tuinkruiden, als je te veel peterselie en bieslook neemt, gaat dat ten koste van het uiteindelijke smaakeffect. Pimpernel is niet als tuinkruid te koop, maar het is een leuk plantje voor in de tuin.

Haal de blaadjes van de steeltjes, en hak de tuinkruiden fijn. Absoluut niet de steeltjes meehakken, want dan is de smaak veel minder. Schik de sperziebonen op een mooie schaal, en leg de gehakte tuinkruiden in een krans rondom. Giet vlak voor het opdienen olie en azijn over de salade, en bestrooi met peper.

Je kunt de sperziebonen ook in stukjes snijden en de tuinkruiden er door mengen, dan kunnen ze in een kom worden opgediend.

Bij Menon is dit gerecht een hors d’oeuvre of een bijgerecht.

Veel plezier met de wedstrijd!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.