WK-voetbal in de keuken dag 1 – Rusland

Omdat ik al dat voetballen op het scherm niet volhoud, duik ik voor het Wereldkampioenschap voetballen 2018 gewoon de keuken in, en ik ga lekker koken. Elke dag een recept van een van de landen die die dag aan de beurt zijn. Natuurlijk trappen we af met Rusland. Het gerecht, kasha, is een basisgerecht, dat behalve als ontbijt ook gegeten kan worden als bijgerecht, of gebruikt wordt in traditionele couibiac. Op Coquinaria staat een Franse versie van dit gerecht, met rijst in plaats van kasha.

Kasha bestaat uit geroosterde boekweitkorrels. Koop het duur in een biologische winkel, of goedkoop in een Russische of Poolse winkel.

Eenvoudige kasha, naar een recept uit de negentiende eeuw190 gr geroosterde boekweitkorrels
1 ei
1 eetlepel olie
3¾ dl water of bouillon
100 gr boter
1 tl zout

Kluts het ei en schep het door de boekweitkorrels tot ze allemaal met het ei bedekt zijn. Roerbak dit mengsel met 1 eetlepel olie in een ruime koekenpan op hoog vuur. Je maakt geen omelet, je blijft omscheppen met twee houten spatels totdat de boekweitkorrels droog en los zijn (ongeveer vijf minuten). Doe ze dan in een kookpan met water of bouillon, boter en zout. Breng aan de kook, eerst op hoog vuur totdat de bovenkant van de boekweit droog valt (een kwartier), dan nog vijf minuten met de deksel erop op een sudderpitje. Laat dan in een schaal afkoelen.

Als je zoete kasha wilt maken, gebruik je melk in plaats van water of bouillon, en je doet er suiker naar smaak bij. Je kunt zowel bij de hartige als zoete versie ingrediënten toevoegen, zoals gefruite ui, noten, zuidvruchten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.