Weer eens iets anders: Sinterkrans

Krans3Hartstikke mooi hoor, een kerstkrans aan de voordeur. Ik zie ze nu al hier en daar hangen. Maar… Sinterklaas begint net pas aan zijn ronde door Nederland! Daarom heb ik nu eens een Sinterkrans gemaakt. Eigenlijk wilde ik er pepernoten en speculaasjes in verwerken, en om die vochtbestendig te maken had ik ze met vernis behandeld. Maar stel dat een hongerig kind denkt “die zijn voor mij!”, dan heb ik een vergiftiging op mijn geweten. Dus toch geen koekjes in de krans.

Er hangt wel een Zwarte Piet aan mijn krans. Zwarte Piet is inderdaad in de negentiende eeuw geïnspireerd op zwarte (kind)slaven, beweer je iets anders dan doe je aan geschiedvervalsing. Maar mensen die nu nog steeds een symbool van discriminatie in Zwarte Piet zien, die zijn in die negentiende eeuw blijven steken. Hij is geëmancipeerd naar een zeer intelligente en veelzijdige partner van de Sint. Niet ‘slaaf en meester’, maar ‘Robin en Batman’, ‘Sam en Frodo’, ‘Nick en Simon’.

Ik wens jullie allemaal mooie schoencadeautjes toe!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.