Simpele soep voor de lunch 8 – Preisoep met kaas, knoflook en koriander

Nog steeds wil het niet echt voorjaar worden, dus weer een wintergroente in de hoofdrol. Prei dit keer. Dat is een hele goedkope groente, die je daarom ook in vrijwel alle voorverpakte roerbak- en soepgroentepakketten in de supermarkten ziet, of het er nu in thuishoort of niet. Als je deze soep op zijn lekkerst wilt eten, snijd dan zelf je prei, en rasp zelf je kaas. Kleine moeite, groot verschil.

Voorbereiding 10 minuten. Bereiding 10 minuten. Voor 1,25 tot 1,5 liter soep.

30 gr boter
2 dikke preien
1 teen knoflook, fijngehakt
1/2 tl korianderpoeder
1 eetl bloem
7,5 dl bouillon of fond
2,5 dl melk
witte peper en nootmuskaat naar smaak
50 gram versgeraspte jong-belegen Goudse kaas

Smelt de boter, doe dan meteen de gewassen en in stukjes gesneden prei, knoflook en koriander erbij. Roerbak tot de prei geslonken is. Strooi de bloem erover, roer tot die lekker aan de prei kleeft. Giet dan bouillon en melk erbij, met peper en nootmuskaat naar smaak. Breng al roerend aan de kook, kook nog vijf minuten door (rasp intussen de kaas), zet dan de staafmixer erop. Schep in kommen en verdeel de geraspte kaas erover.

Natuurlijk staat het je vrij om knoflook, kaas, bloem en/of melk weg te laten. Dit is gewoon de soep zoals ik die vandaag voor de lunch heb gegeten.

TIP – HOE WAS JE PREI?
Een simpele manier om een hele prei te wassen is: maak in de lengte kruiselings twee sneden met een mes: steek het mes met de snijkant naar boven in het witte gedeelte, en trek het mes dan omhoog door de groene uiteinden. Doe dit twee keer, en je hebt een preikwast. Spreid de bladeren onder de stromende kraan en spoel de aarde tussen de bladeren weg. Daarna kun je de prei zo dik of dun snijden als je wilt..

2 Replies to “Simpele soep voor de lunch 8 – Preisoep met kaas, knoflook en koriander”

  1. Dit ziet er heerlijk uit. Dank je wel voor alle recepten! Ik reageer bijna nooit, maar lees je berichten met veel plezier.
    Vriendelijke groet,
    Pamela

  2. Pingback: Simpele soep voor de lunch - Overzicht

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.