De echte appelbeignet is uitgestorven

Er heerst soms spraakverwarring over wat nu een appelflap is, en wat een appelbeignet. De flap zit in deeg en komt uit de oven of frituur, de beignet was met beslag en werd altijd gefrituurd. WAS, want de echte zie je nergens meer. De hedendaagse appelbeignet is namelijk niet met beslag gemaakt, maar in deeg geperst. Misschien wordt hij nog wel gefrituurd, maar een appelbeignet is het niet. De echte appelbeignet herken je aan het gat in het midden.

Op mijn site heb ik acht jaar geleden een recept voor appelbeignets uit de veertiende eeuw gepubliceerd.  Opvallend: het tweede recept voor appelbeignets uit de Keuken- en Huishoudgids uit 1905 (waar ook de lekkerste oliebollen ooit uitkomen) is vrijwel gelijk aan de zeshonderd jaar oudere versie. Het grootste verschil is dat het middeleeuwse recept olie voorschrijft om in te frituren (“frye them in fayre Oyle”, het is een Engels recept), het Nederlandse recept uit 1905 reuzel.

Op de foto hierboven de appelbeignet van mijn bakker (die overigens uitstékende oliebollen bakt). je ziet duidelijk de deegstructuur van de korst. Maar met oudjaar bak ik de bollen en beignets weer zelf. Ik zal het andere beignetrecept uit de Keuken- en huishoudgids gebruiken, met een rijk gistbeslag en in cognac gedrenkte appelschijven. Dat komt dan, als mosterd na de maaltijd, in januari online.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.