En de winnaar in de categorie misleidende en overbodige producten is …

In de wedstrijd De hond in de pot, ofwel ‘voor de fabrikant lekker winstgevende, maar voor de consument volstrekt overbodige en bovendien misleidende producten’ is de winnaar van januari 2012:

Kookyoghurt van Albert Heijn

Deze yoghurt kost maar liefst één euro (minus 1 centje) per twee deciliter, dus twee tot drie keer zo veel als gewone yoghurt. Bovendien bevat het niet alleen yoghurt, maar ook het overal opduikende gemodificeerde maïszetmeel en, interessant voor vegetariërs om te weten, rundergelatine. Waarom, waarom, in godsnaam, waarom?

Lieve consument, met gewone yoghurt kun je ook koken. En yoghurt is niet een vervanger van crème fraîche, zoals AH beweert. Gaat het je om de calorieën, dan kun je beter halfvolle crème fraîche nemen dan volle yoghurt. En als je warme gerechten bereidt waarin yoghurt hoort, zoals Saag (de Indiase variant van spinazie à la crème), dan gebruik je gewone yoghurt en niet dat knoeisel waarvan ons wordt wijsgemaakt dat het gezond, verantwoord en lekker is. Ben je bang voor schiften, dan kun je zelf een half theelepeltje maïzena erbij doen.

Goed voornemen voor 2012: lees etiketten.

One Reply to “En de winnaar in de categorie misleidende en overbodige producten is …”

  1. Geweldig! Ik kook voor groepen met een budget en dus ook halal.Heel belangrijk om te weten van die runder gelatine! De maizena tip stel ik zeer op prijs. Ik ga fijn tiki masala maken met gewone gezonde yoghurt voor mijn kids. Thanks!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.