WK voetbal 2019 in de keuken – Dag 3: Jamaica

De derde dag alweer van het WK voetbal 2019 voor vrouwen. Het is zondag, en volgens dit blog, waarvan ik ook het recept heb bewerkt, eet je dan in Jamaica (dat vandaag tegen Brazilië speelt) rijst met bonen. Het recept gebruikt een blik bonen, en dat vond ik wel zo makkelijk. Puristen zullen hun boontjes natuurlijk liever zelf koken. Het schijnt dat dit gerecht in Jamaica ‘rice and peas’ heet, maar het zijn toch echt bonen. Het doet denken aan Surinaamse bruine bonen met rijst, maar dan zonder vlees en met cocosmelk in plaats van tomatenpuree. Dit is echt een bijgerecht.

Natuurlijk is Surinaamse rijst prima voor dit recept. Gebruik in geen geval snelkookrijst of andere voorbehandelde rijst. Vanmiddag ontdekte ik dat mijn Surinaamse rijst op was, in plaats daarvan heb ik zilvervliesrijst genomen. Dat werkt net zo goed, en is nog gezonder ook. Je hebt iets meer vocht nodig, en iets meer kooktijd.

1 blik (400 gr) rode kidneyboontjes of pintobonen
1 blikje (4 dl) cocosmelk
ca 2 dl water
2 eetl olie
1 ui
2 tenen knoflook uit de knijper
250 gr rijst
1 tl tijm
flink zout en wat minder zwarte peper

Snipper de ui.
Vang het vocht uit het blik bonen op, doe de cocosmelk erbij en vul aan met water tot ongeveer 6 deciliter vocht.

Fruit de ui in de olie ineen pan met dikke bodem. Doe knoflook en rijst erbij, roer even om, en doe dan het vocht, de bonen, tijm en zout en peper erbij. Breng tegen de kook aan en kook op laag vuur tot het vocht door de rijst is opgenomen, ongeveer 20 minuten.

Serveer als bijgerecht, of als hoofdgerecht met een beetje vlees of kaas erbij en een salade.

Veel plezier bij de wedstrijd!