Hoe dúrf je!

“Zielig! Hoe dúrf je!”

Dat was de reactie van mijn vleesweigerende dochter toen ze het bakblik vol kalfsknoken in de oven zag. Ik had net zeven liter gezeefde groentefond aan het inkoken gezet, maar de groentjes konden minder op sympathie rekenen.

En nu is de kalfsfond aan de beurt. Voor de kerst, ja. Alleen, mijn horecagroothandel had kalfsbotten alleen in verpakkingen van een kilo of twaalf, dus ik heb zo meteen een twintigliterpan op het vuur om al die knoken te verwerken. Ik verdom het namelijk om potjesfond te gebruiken. Altijd veel te zout. Mijn fonds bevatten helemaal geen zout, behalve dat wat van nature in de ingrediënten aanwezig is. Fonds zijn prima in te vriezen, dus een dagje groente snijden, de pan in de gaten houden, de bouillon zeven en inkoken is de moeite waard.

Overigens, straks heb ik naar schatting ruim drie liter kalfsfond ofwel jus de veau, en ik heb hooguit een halve liter nodig. Mocht er nu iemand in de omgeving van Kortenhoef verlegen zitten om wat jus de veau, mail of bel me dan (hier), en dan kan je vanaf vanavond op afspraak wat komen afhalen. Minimale hoeveelheid 2 deciliter, prijs: €1,50 per deciliter. Neem zelf iets mee om de fond in te doen.

Soms heb je maar enkele eetlepels jus de veau nodig, vries je fond daarom in in een ijsblokjeshouder.