Weer een winnaar voor ‘De hond in de pot’!

Groente wordt steeds minder los verkocht. Het liefst willen grootgrutters dat we verpakkingen voorgesneden groente kopen. Daar betaalt de luie koper die opziet tegen drie minuten werk veel meer voor en ik neem aan dat de winstmarge ook groter is. Het is bovendien makkelijk om in ieder zakje of bakje dezelfde hoeveelheid van een product te doen.

Sinds AH in veel filialen zelfscanners heeft ingevoerd, zijn daar steeds meer hele, onbewerkte groenten niet meer per gewicht maar per stuk geprijsd. Ook winterpeen. Kijk naar de foto hieronder:

winterpeenklTwee winterpenen, met hetzelfde etiket. Ze kosten allebei €0,69. De ene weegt 235 gram, de andere 536 gram. Méér dan twee keer zo veel! Wat is het gevolg? De kiene klant kiest de grootste penen, de groenteafdeling blijft met de kleintjes zitten. Ook preien, dik en dun, kosten bij AH allemaal hetzelfde.

Overigens vraagt de andere dorpssupermarkt (de Jumbo) nog geen euro voor een kilo winterpeen, en je kunt ze gewoon wegen (en in de groentekramen hoef je niet eens zelf te wegen, dat doet de groenteboer voor je!).