Morgen stamppot eten!

Morgen, 30 november, wordt er iets gevierd. Volgens de meeste berichten in de media bestaat het Koninkrijk der (al dan niet Verenigde) Nederlanden dan tweehonderd jaar.

FOUT!

Je kunt verschillende data aanhouden voor de stichting van het koninkrijk, maar géén ervan was in 1813. Willem werd in dat jaar wel uitgeroepen tot vorst (niet koning) van het Soeverijn Vorstendom (niet koninkrijk) der Verenigde Nederlanden.

Willen we het twee-eeuwsfeest van het koninkrijk vieren, dan moeten we wachten tot 2015. Bijvoorbeeld 16 maart (op die datum in 1815 riep Willem zichzelf uit tot koning der Nederlanden), of 24 augustus (via een creatief rekenfoefje verklaarde Willem de Grondwet voor aanvaard). Maar ja, dat levert geen leuke taferelen op het Scheveningse strand op.

Wat we morgen vieren, is het afschudden van de Franse bezetting, en niet de stichting van een koninkrijk.

Bij feesten horen culinaire tradities. Amerikanen en Canadezen aten gisteren massaal kalkoen op Thanksgiving (ook een feestdag van twijfelachtige oorsprong). Wat zullen wíj morgen eten? Stamppot! Dat gerecht kwam volgens Joop Witteveen op als nationalistische reactie op de Franse overheersing (‘Aardappelrecepten in Nederland van 1600 tot 1850’, Historisch Tijdschrift Holland 28 (1996) pp. 264-282).

Laten we morgen dus stamppot eten, met boerekool, peen-en-ui of zuurkool. In 2015, het liefst op 24 augustus want dan is het hopelijk mooi weer, bouwen we gewoon opnieuw een feestje. Wat zullen we dan op tafel zetten?