WK-voetbal in de keuken dag 8: Denemarken

Vandaag een Deens recept, vanmiddag spelen de Deense voetballers tegen Australië. Een lunchgerecht dus: Røget ål med røræg, ofwel gerookte paling met roerei. Dit is zo’n Smørrebrød-gerecht, dat niet in zijn eentje op tafel hoort te staan, maar te midden van allerlei andere sandwiches. Natuurlijk heeft Wikipedia een lemma hierover.

Hoewel dit recept traditioneel met gerookte paling wordt gemaakt, heb ik gestoomde makreel gebruikt. Iets minder stevig visvlees, maar ook vet, en de smaak is prima. Ik denk dat het gerecht nu Røget makrel med røræg heet.

Ontbijt- of lunchgerecht voor 1 à 2 personen; voorbereiding 5 minuten; bereiding 5 minuten.

2 sneetjes donker roggebrood
80 gr gerookte/gestoomde makreelfilet
1 eetl gesnipperde bieslook

Roerei
2 eieren
peper en zout naar smaak
1 eetl room of volle melk
1 eetl boter

Besmeer het roggebrood eventueel met boter.
Snijd de visfilets ‘op maat’ zodat ze op de sneetjes brood passen.
Kluts ei, peper, zout en room of melk door elkaar.

Verhit de boter in een koekenpan tot hij net gesmolten is. Giet het eimengsel erbij, en geef het even de tijd om aan de onderkant te stollen. Hussel de omelet dan in de pan zodat hij breekt, anders heb je geen roerei, maar omelet. Haal de pan van het vuur als het roerei bijna klaar is, het ei stolt nog na. Schep het ei over op een bord en laat afkoelen tot kamertemperatuur. Verdeel over het roggebrood met makreel en strooi de bieslook erover. Klaar.

Veel plezier met de wedstrijd!