WK-voetbal in de keuken dag 7: Saoedi-Arabië

De speellanden van vandaag zijn Portugal, Marokko, Uruguay, Saoedi-Arabië, Iran en Spanje. Ik had een Marokkaans recept gepland, maar ik kon pas eraan beginnen toen de wedstrijd al lang afgelopen was. Dat bewaar ik dus voor de volgende keer dat Marokko speelt. Nu maak ik iets simpels: koffie zoals die in het Midden-Oosten, dus ook in Saoedi-Arabië, wordt gedronken.

Het leuke van deze koffie is dat hij op smaak wordt gebracht met specerijen. Minder leuk is dat de koffie een kwartiertje moet sudderen. Daardoor komen er stoffen vrij die het cholesterol iets kunnen verhogen. Heb je last van een te hoog cholesterolgehalte in je bloed, dan kies je de allermakkelijkste smokkelmethode, en je gebruikt gewoon een koffiezetapparaat met een filter. Dat heb ik ook geprobeerd.

Maar natuurlijk heb ik ook het avontuur opgezocht. Bij Simon Lévelt kocht ik ongebrande Ethiopische koffiebonen, en die heb ik – heel amateuristisch in een koekenpan op het gasfornuis – licht geroosterd en daarna met een van de buren geleende handkoffiemolen gemalen. Ik heb heel veel gehad aan de aanwijzingen op wikihow.

Je drinkt deze koffie zonder melk, en eigenlijk ook zonder suiker. Het zoet komt bijvoorbeeld van dadels die erbij worden geserveerd. De koffie drink je uit kleine kopjes, die ook nog maar voor de helft worden gevuld.

Supersimpel

koffiepoeder met specerijen (Turkse of Marokkaanse winkel)
water

Doe per persoon twee eetlepels gekruide koffie in de koffiefilter, en giet 2 deciliter water in het apparaat. Laat de koffie rustig doorlopen. Doe net als bij gewone koffie een eetlepel extra in de filter ‘voor de pot’.

In plaats van een voorgekruid koffiemengsel kun je ook een licht-geroosterde Arabicakoffie nemen en daar zelf kardemom, kruidnagel en/of saffraan bij doen.

Ik had een kant & klaar mengsel uit Jeddah, Saoedi-Arbië gekocht, gekruid met gember, kardemom en kaneel. Gewoon in mijn normale koffiezetapparaat gezet, en het was heel lekker. Wel iets te scherp door de overheersende gembersmaak..

Meer moeite

De hoeveelheden zijn voor 1 persoon. Voorbereiding 20 minuten (roosteren en malen van de bonen, als je dat doet) ; bereiding 15 minuten.

1½ eetl lichtgeroosterde gemalen koffiebonen
1½ dl water
zaden uit 1 kardemompeul

En eventueel
1 kruidnagel
¼ kaneelstokje
plukje saffraan

Ik heb geen traditionele spullen om de koffie in te bereiden, en ook geen traditionele koffiekopjes. De foto is dus niet zo avontuurlijk. Erbij liggen dadels, waarvan de pit is vervangen door een amandel.

Breng het water aan de kook. Zet het vuur laag en strooi de gemalen bonen erin. Houd twaalf minuten net tegen de kook aan. Als de koffie echt gaat koken, wordt hij bitter. Doe de kardemom erbij en eventueel de andere specerijen (of een keuze), en laat nog drie minuten sudderen. Gebruik de specerijen in poedervorm als je dat wilt.

Laat alles even bezinken, schenk dan een klein koffiekopje halfvol.

Nog meer moeite

Als je echt tijd over hebt, kun je beginnen met het roosteren van de bonen. Eigenlijk is dit vakwerk, waar veel kennis en ervaring bij komt kijken. Mijn excuses dus aan alle koffiebranders die dit hoofdschuddend lezen. Als jullie suggesties hebben: graag!

ongeroosterde koffiebonen

Bij Simon Lévelt had ik keus uit één soort ongeroosterde bonen: Mocha Limu. Deze soort komt uit Limu of Limmu in Ethiopië. Ik heb vijftig gram koffiebonen 10 minuten geroosterd op middelhoog vuur, onder voortdurend omscheppen. Daarna laten afkoelen, en toen grof gemalen in de koffiemolen van mijn buurvrouw. De mooie koffiekopjes zijn ook van haar.

EDIT: de koffiebonen mogen op hoog vuur worden geroosterd. Ze moeten echt heel donkerbruin worden. De koffie is dan ook zwart. Zie deze pagina op Coquinaria over koffie zetten zoals in Eritrea.

Veel plezier bij de wedstrijd!