WK-voetbal in de keuken dag 13: Argentinië

Dat wordt spannend, want zowel Argentinië als IJsland maken tijdens hun derde wedstrijd nog een kansje op een plek in de volgende ronde.

Het recept van vandaag is voor Argentijnse biefstuk met chimichurri,  een vinaigrette-achtige saus die ook als marinade gebruikt kan worden, en zelfs gewoon als slasaus. De wedstrijd begint om acht uur. Je hebt mooi de tijd om van te voren die steaks op de barbecue te gooien!

Er zijn twee basisversies van deze saus, een groene, die staat hieronder, en een rode.

Over het bakken van biefstuk op het fornuis heb ik al geschreven bij het recept voor bearnaisesaus, dat ga ik hier niet herhalen. En ook over roosteren op de barbecue wijd ik hier niet uit. Hieronder staat alleen de saus, ik heb een simpele versie gekozen.

2 tl gedroogde oregano
zout naar smaak
3 eetl peterselie, gesnipperd
1 ½ eetl korianderblad, gesnipperd
3 tenen knoflook
½ tot 1 tl gedroogde rode peper
3 eetl rode wijnazijn
1 dl extra vergine olijfolie

Laat eventueel de gedroogde oregano wellen in een of twee eetlepels kokend water. Meng alles behalve de olie goed door elkaar, klop tenslotte de olie er in beetjes door. Laat minstens een uurtje rusten, maar liever nog een hele dag. Klop opnieuw voor gebruik.

Bereid de biefstuk of steak zoals je gewend bent, bestrooi wel met flink zwarte peper. Marineer het vlees eventueel in een paar lepels van de chimichurri, maar kort, hooguit twintig minuten.

Klop (de rest van) de saus weer goed op, en geef bij het vlees, met groenten en gebakken of geroosterde aardappelen.

Veel plezier met de wedstrijd!