WK-voetbal in de keuken dag 12: Marokko

Vandaag speelt Marokko tegen Spanje. Helaas liggen ze er al uit, dus ik ben nog net op tijd met dit recept!

Het Marokkaanse gerecht bij uitstek is couscous, maar dat zoeken jullie zelf maar op. De Arabische wikipedia roemt de Marokkaanse keuken als de beste van Afrika, en van de wereldkeukens moet deze cuisine alleen Frankrijk voorlaten. De keuken is een smeltkroes van Arabisch-Andalusische, Berberse en Joodse elementen, maar bevat ook sporen van de Indiase keuken en die van de Sub-Sahara. (bedankt, wikipedia)

Aubergines zijn hier in huis geliefd. Daarom vandaag deze gekookte, gepureerde ‘salade’ met tomaat en aubergine, zaalouk geheten. Lekker als bijgerecht, of als dip met plat brood.

1 aubergine
4 tomaten
1 rode of groene paprika
2 eetl olijfolie extra vergine
2 à 3 tenen knoflook
1 tl komijnpoeder
½ tl gerookte paprikapoeder
½ tl rode pepervlokken
zout en azijn

Snijd de aubergine in de lengte doormidden, betsrijk het snijvlak met olijfolie en leg ze met het snijvlak naar beneden een kwartier in een hete oven te roosteren, leg de paprika erbij. Leg ze daarna vijf minuten in een afgesloten voorraaddoos, daarna kun je het vel er redelijk makkelijk af trekken. Snijd het vruchtvlees fijn.

Ontvel de tomaten door ze te overgieten met kokend water en het velletje eraf te trekken. Snijd ook de tomaten fijn.

Verhit de olijfolie in een pan met dikke bodem, doe dan tomaat, knoflook, komijn, gerookt paprikapoeder en rode pepervlokken erbij. Fruit vijf minuten, doe dan de aubergine en paprika erbij en plet de groenten tijdens het bakken. Doe tot slot peterselie en koriander erbij, en zout en azijn naar smaak. Roerbak nog vijf minuten.

Serveer deze ‘salade’ heet, lauwwarm of op kamertemperatuur, maar niet koelkastkoud. Geef er plat brood bij.

Veel plezier met de wedstrijd!