WK voetbal 2019 in de keuken – Dag 14: Verenigde Staten

Vandaag is de laatste dag van de groepsfase van het WK vrouwenvoetbal 2019, en dit is ook het laatste recept in de reeks. Ik heb gekozen voor een recept uit de Verenigde Staten, dat vandaag tegen Chili speelt.

Het recept is momenteel controversieel in de VS, vanwege de naam ervan: Orange Fool. Althans, medestanders van de OF in functie voelden zich gekrenkt toen op youtube een filmpje verscheen waarin Jon Townsend, een Amerikaan die filmpjes over Amerikaanse geschiedenis uit de achttiende eeuw publiceert, de Orange Fool bereidt met Deb Colburn uit het kookboek van Martha Washington (de vrouw van, 1731-1802). (link) Hij verkoopt overigens ook reenactment-spullen, waar de filmpjes goede reclame voor zijn.

Anyway, in de editie die ik zelf van Martha Washington’s kookboek heb, staat wel een recept voor fool in diverse smaken, maar niet specifiek voor Orange Fool. Toch vond ik het wel een leuk recept, en daarom heb ik de Orange Fool uit een kookboek gehaald dat mevrouw Washington misschien in haar bezit heeft gehad, de Art of Cookery van Hannah Glasse. Dit verscheen voor het eerst in 1747 in Engeland (ze liet het op inschrijving in eigen beheer drukken), maar het populaire kookboek werd meegenomen door immigranten en uiteindelijk ook in het jonge Amerika gedrukt, voor het eerst in 1805 in Alexandra. Dat is weliswaar enkele jaren na het overlijden van mevrouw Washington, maar het boek was zeker al in de VS verkrijgbaar. In december zal ik een uitgebreider artikel aan dit recept wijden op Coquinaria, met een versie met pomerans erbij.

De Orange Fool

3 dl versgeperst sinaasappelsap
3 eieren
3 dl room
100 gr suiker
½ eetl kaneelpoeder
½ tl nootmuskaatpoeder
15 gr boter

Pers de sinaasappels uit. Klop de eieren los.

Doe alles behalve de boter in een pan en verhit op niet te hoog vuur terwijl je goed blijft kloppen met een garde tot de fool gebonden is. Verwacht een vla-achtige substantie. Roer tot slot de boter erdoor. Zet het vuur niet te hoog, en blijf kloppen, anders kan de vla schiften.

Zodra de fool naar je zin is, schep je hem over in een kom. Dek af met plasticfolie en laat afkoelen.

Voor het opdienen schep je de Orange Fool in mooie glazen. Geef eventueel lange vingers of bitterkoekjes erbij.

Veel plezier bij de wedstrijd!