WK voetbal 2019 in de keuken – Dag 11: Spanje

Vandaag speelt Spanje tegen China in de  derde ronde van de ploegfase. De landen staan 2de en 3de in de groep, beide maken nog kans op die tweede plek.

Het Spaanse recept is de simpelste versie van Sopa de ajo (knoflooksoep) die er is: knoflook, brood en water, met wat specerijen en een eitje erdoor geroerd. Het is niet altijd nodig om duur te doen. Andere versies doen chorizo in de soep, of wijn, of bouillon.

Voor 3 à 4 koppen soep.

3 tenen knoflook, fijngehakt
3 sneden wit casinobrood
½ tl zoete paprika
1 gedroogd pepertje
½  tl zout
1 losgeklopte ei
7,5 dl water
½ dl olijfolie + extra voor het bakken van de broodblokjes

Snijd de korst van het brood. Die gebruik je voor de broodblokjes. Verkruimel de sneden witbrood (hier staat uitgelegd hoe dat makkelijk gaat). Verkruimel het gedroogde pepertje.

Verhit de olijfolie op niet te hoog vuur en doe de knoflook erbij. Laat de knoflook al roerend even zweten zonder te verkleuren. Doe dan de broodkruimels erbij, en bak al roerend tot de kruimels lichtbruin zijn. Pas op voor aanbranden! Doe nu paprikapoeder, pepertje en zout erbij, even omroeren, dan het water.

Roer alles goed door en laat de soep zachtjes een half uurtje trekken, zonder deksel. Roer de soep tot slot weer goed door met een houten lepel, zodat de broodkruimels helemaal zijn opgelost.

Nu gaan het ei door de soep: Schep eerst iets van de hete soep erdoor en roer goed. Doe er nog wat bij, blijf kloppen, totdat het ei zelf heet is. Giet bij de soep (roeren …) en klaar. De soep mag niet meer koken, dan gaat het ei schiften.

Bak vlak voor het eten de broodblokjes goudbruin in olijfolie in een koekenpan. Dien de soep meteen op. Snipper er eventueel wat peterselie over.

Veel plezier bij de wedstrijd!