Waarom ik tegen permanente zomertijd ben

Image result for sun clock Veel Nederlanders  associëren zomertijd niet alleen met lekker lang licht, maar ook met terrasjes, warmte, en vakantie. Wintertijd doet denken aan kou. Als ze moeten kiezen, doen mensen dat vanuit die associaties.

Maar heeft iedereen die in Zuid-Europa of nog zuidelijker de zomervakantie heeft gevierd niet gemerkt dat het daar in de zomer veel vroeger donker is? Rond de evenaar is het ook hartje zomer om 19 uur gewoon donker. En niemand vind dat erg. Leuk, kaarsjes op de terrastafeltjes en gezellige lichtjes in de bomen en niemand is treurig. Dus het excuus dat het bij afschaffing van de zomertijd zo erg is dat het vroeg donker is? Onzin!

En dan zijn er griezels die zelfs vinden dat we ook in de winter de zomertijd moeten aanhouden. Wat dus betekent dat het straks halverwege de ochtend nog steeds pikkedonker is. Maar ‘s ochtends steek je geen kaarsjes aan. Je moet leren of werken, en daar heb je helder daglicht bij nodig. Als je daarentegen thuis komt uit school of van je werk, of gewoon thuis bent en de gordijnen sluit, dan, ja dàn zijn kaarsjes en sfeerverlichting leuk. En of het nu in december om vijf uur of zes uur donker wordt, dat maakt echt niet uit. Maar in de ochtend om negen uur of tien uur licht, dat wel!

Daarom: alsjeblieft, schaf die hele zomertijd af.