Simpele soep voor de lunch 7 – Linzensoep met tomaat en ei

Het Paasweekeinde was kouder dan Kerstmis. Daarom dit keer een verwarmende linzensoep. Omdat net als bij spliterwten bij rode en gele linzen het vliesje rondom de zaadlobben is verwijderd, hoef je die niet eerst te weken. En rode linzen vallen – ook net als spliterwten – uit elkaar als ze gaar zijn. Deze soep is zo voedzaam dat je hem ook als maaltijdsoep kunt serveren.

Voorbereiding 10 minuten. Bereiding 50 minuten. Voor ongeveer 1,25 liter soep.

250 gr rode linzen
125 gr tomaat met smaak
1 kleine ui, gesnipperd
1 teen knoflook uit de pers
1 eetl olie
1 eetl kerriepoeder
50 gr cocosvet (creamed coconut)
1 gedroogd rood pepertje
1 liter water, bouillon of fond
100 gr doperwtjes (vers of diepvries)
1 hardgekookt ei in plakjes

Spoel de linzen in een zeef onder de kraan, laat uitlekken. Was de tomaat of tomaten en snijd in stukken (inclusief vel en zaadjes). Verwijder de zaadjes van het pepertje en snipper het heel klein. Blancheer de doperwtjes een minuut, laat uitlekken.

Verhit de olie in een pan, fruit de ui op laag vuur vijf minuten, doe dan kerriepoeder en knoflook erbij, en na een minuut de verse tomaatstukjes. Doe de linzen erbij, 1 liter vocht, cocosvet en het gesnipperde rode pepertje. Breng aan de kook en laat drie kwartier op laag vuur trekken. Schep de soep in kommen, verdeel de erwtjes erover en leg in iedere kom een plakje ei.

Houd je niet van pittig of knoflook, dan laat je dat weg. Maar als je er dol op bent, gebruik je méér pepertjes en teentjes.