Nazomergeur

De tijd vliegt, het is alweer bijna herfst. Van de week heb ik de appels uit mijn tuin geoogst, twee overvolle schalen wachten nu op verwerking. Appelmoes en appelsap zal het wel worden.

De hele benedenverdieping ruikt nu naar appel. Natuurlijke luchtverfrisser. Appels uit de supermarkt en zelfs van de groenteboer ruiken niet zo sterk als deze vers van de boom geplukte vruchten. Ze zijn misschien niet allemaal even groot of rond, en hier en daar een beetje aangevreten, maar wat zou het?

Mocht je zelf een grote appeloogst hebben, hier zijn wat ideeën. De dieprode Tydeman’s Early op de foto heb ik twee jaar geleden met vlierbessen verwerkt tot appel-vlierbessenjam. Dit jaar zijn ze minder rood gekleurd. Appels in de historische keuken op mijn site: middeleeuwse appelflappen en appelmoes (drie recepten), en apple pie uit de achttiende eeuw.

Voor het maken van appelsap gebruik ik een Vollautomatsiche Fruchtentsafter (‘sappan’ in het Nederlands, maar ik vind het zo’n prachtige aanduiding). Dit is een grote ketel in drie delen: in de onderste pan doe je water. De middelste pan is ringvormig met een schoorsteentje in het midden dat uitkomt in de bovenste pan met geperforeerde bodem waar de vruchten in zitten. Door dat gat stijgt de stoom van het kokende water in de onderste pan op naar die derde pan. Het geëxtraheerde sap druppelt in de middelste pan met onder aan de zijkant een buisje waaraan een slangetje is bevestigd. Het gepasteuriseerde sap laat je daarmee in gesteriliseerde flessen lopen die je meteen afsluit en dan laat afkoelen.