Je dieet en het klimaat

Vanochtend zag ik op de website van de BBC een link naar een Climate Change Food Calculator. Die link staat al sinds december 2018 online, maar het is nog steeds relevant.

Weet je wat, dacht ik, niet te heftig beginnen, ik vul mijn kopje koffie in. Ik verslikte me bijna, want mijn jaarlijkse koffie-consumptie is het equivalent van met de auto heen-en-weer naar Parijs en dan nog een uitje naar Groningen (vanuit Kortenhoef). Ik vraag me wel af of alleen de koffie wordt gerekend of ook melk en suiker, want die gebruik ik niet in de koffie. Thee is volgens die calculator véél minder belastend voor het milieu.

En als we het over vlees hebben: rundvlees is zeer belastend voor het milieu, dat weet inmiddels iedereen. Kip, ei en vis zijn al stukken beter, de vegetarische opties tofu, peulvruchten en noten winnen met grote afstand. Op 3 oktober is er in Utrecht een boeiende middag over het eten van vlees door de eeuwen heen, georganiseerd door Stichting CELL en de Faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht.Merit Hondelink en ik (Christianne Muusers) nemen de voorgaande eeuwen voor onze rekening, kok Nel Schellekens geeft acte de présence, professoren Saskia Arndt en Bas Rodenburg spreken over diergedrag en dierenwelzijn, en Floris de Graad van de Vegetariërsbond belicht de andere kant van de zaak. Alle reden dus om erheen te gaan! Daarom is hier de link voor de kaartjes!

Deze weken heeft het radioprogramma Met het oog op morgen een serie over vlees, de toekomst ervan en het verleden. Zondag 11 augustus mag ik daarover meepraten. De afleveringen zijn te beluisteren (en te bekijken!) via de website van Het oog.