EK-voetbal in de keuken dag 9 – Duitsland

Zaterdag 19 juni speelt Duitsland in München tegen Portugal. Geen zin om te koken? Maak dan dit Broodje Bismarck.

Voor dit recept hoef je bijna niets te doen. Het Broodje Bismarck bestaat uit een Kaiserbrötchen met zure haring. Die zure haring staat in Duitsland bekend als Bismarckhering.

Otto von Bismarck (1815-1898) was decennia lang eerste minister van Pruisen en vanaf de eenwording van het (tweede) Duitse keizerrijk in 1871 de eerste kanselier onder keizer Wilhelm I. Bismarck bepaalde lange tijd de politiek in Europa. Een verkoper van zure haring, Johann Wiechmann, stuurde Bismarck een vaatje haring op voor zijn verjaardag, en opnieuw bij de oprichting van het keizerrijk, met de vraag of hij de haring naar hem mocht vernoemen. Ja hoor, dat mocht want Bismarck vond de haring lekker.

Het recept. Neem een vers Kaiserbrötchen, of bak het zelf af. Laat afkoelen, snijd open en besmeer met boter. Leg op de onderste helft een blaadje sla, zeker als het broodje niet meteen wordt gegeten anders wordt het klef. Haal een of twee filets zure haring uit de pot en dep goed droog met keukenpapier. Neem ook enkele uiringen uit de pot. Leg de haring en ui op de sla en klap het broodje dicht.

Eet smakelijk!

Kijk voor een overzicht van alle EK2020-recepten op deze pagina.