EK-voetbal in de keuken dag 10 – Italië

Als Italië zondag 20 juni in Rome tegen Wales speelt, kun je als borrelhap eens Bagna Cauda serveren. Weinig werk, vooral snijden van groenten. Overigens betekent de naam niet ‘koud bad’,  maar ‘heet bad’. Toen ik als kind met mijn ouders in een Italiaans hotel logeerde, heb ik wel eens mijn handen gebrand. Ik had toch aan de CAUDE kraan gedraaid?

Het recept is gebaseerd op dat van Claudia Roden (De Italiaanse keuken). Zorg voor lekker zoute ansjovis. Voor het serveren heb ik een chocoladefondue-setje gebruikt.

125 ml olijfolie, of half olijf/half walnoot
2 à 3 tenen knoflook uit de knijper
6 ansjovisjes, lekker zout
60 gr boter
De groenten
Maak een keus: bleekselderij, worteltjes, bloemkool, bietjes, gekookte aardappel, artisjokbodems, aardperen, venkel, champignons
En
lekker brood om te soppen

Bereid eerst de groenten voor. Was ze en snijd in hapklare stukken. Schik ze decoratief op een schaal, en bewaar afgedekt tot ze gegeten gaan worden.
Dep de ansjovisfilets goed droog. Als ze uit het zout komen (zoals op de foto), dan even afspoelen en kort weken tot de filets buigzaam zijn. Deze ansjovis heb ik vorig jaar in het zout gezet.

Verhit de olie in een kleine koekenpan, maar niet te heet. Doe de knoflook erin, en verhit tot deze zacht is. Hij mag niet bruin worden, dan wordt hij bitter. Zet het vuur laag. Doe nu de ansjovisfilets erbij. Plet ze met een houten spaan tot ze ‘opgelost’ zijn. Roer nu de boter erdoor, en serveer meteen. Zet op een rechaud om warm te houden.

Zet de knoflook-ansjovissaus op een rechaud op tafel, met de groenten en het brood erbij.

De stukjes brood houd je onder de gedipte groente om de afdruipende saus op te vangen. Zit er genoeg saus op, dan eet je het op en pak je een nieuw stukje brood.

Dip ze!

Kijk voor een overzicht van alle EK2020-recepten op deze pagina.