De hond in de pot: winnaars februari 2012

Onlangs kwam tijdens een aardige emailwisseling (die eigenlijk over iets anders ging) bolognesesaus ter sprake. Ik heb al jaren een recept hiervoor op mijn site staan, ontleend aan diverse kookboeken over de Italiaanse keuken. Bolognesesaus is een vleessaus waarin ook veel groenten zitten, maar weinig tomaat. Mijn emailpartner deed er graag verse tomaten bij. Na enig nadenken erkende hij dat hij waarschijnlijk in verwarring was gebracht door producten van de supermarktschappen die geheel ten onrechte met de naam bolognesesaus pronken op het etiket. Ik heb die eens op een rijtje gezet en vergeleken met mijn eigen recept.

De conclusie van dit vergelijkend mini-warenonderzoekje. Bekeken zijn Bertolli pastasauzen in zak Bolognese, Heinz pasta sauce Bolognese en Grand’Italia Bolognese. Inderdaad, mijn eigen saus bevat de meeste calorieën, maar ook weer niet walgelijk veel. En ja, mijn saus kost tweederde meer dan de duurste prefabsaus.  Voor de voedselindustrie is bolognesesaus vooral een tomatensaus, en aan groenten hebben ze, behalve die tomaten dan, een broertje dood.

 

Mijn saus

Grand’Italia

Bertolli

Heinz

Vlees

44%

20%

13%

17%

Tomaat

7%

46%

76%

72%

Groenten excl. tomaat

23%

7%

5%

0%

Voedingswaarde per 100 gram

118 kcal

110 kcal

70 kcal

59 kcal

Suiker

Nee

Ja

Ja

Ja

Prijs per 100 gram

€1,20

€0,76

€0,45

€0,50

Opvallend is dat producenten ‘de natuur’ als verkooppraatje te pas en te onpas gebruiken.
Bertolli gebruikt 100% natuurlijke ingrediënten en bevat géén kunstmatige smaakstoffen. O nee? En dat gistextract dan?
Ook Grand’Italia bevat 100% natuurlijke ingrediënten. Voor het geval de consument niet weet wat daarmee wordt bedoeld, staat nog eens onder de ingrediëntenlijst “Gemaakt van ingrediënten afkomstig uit de natuur”. Dus in het wild geplukt? Of toch gewoon van akkers en uit kassen, al dan niet bespoten?
Heinz laat de natuur voor wat die is, maar heeft zelf in de gaten dat ze niet veel kwaliteit leveren. Vermomd als positieve mededeling staat er letterlijk: “Vooral geschikt om de saus naar eigen smaak af te maken”. Vertaling: dit product smaakt naar niks, je moet er wel zelf nog wat bijdoen om het eetbaar te maken.

Bertolli geeft ook al aan dat extra ingrediënten de saus verbeteren. Bedenk wel dat de calorieën met die toevoegingen wel aardig zullen oplopen!

Gedeelde winnaars in de wedstrijd De hond in de pot februari 2012: Bertolli en Heinz bolognesesauzen, vooral vanwege hun overmatig tomaatgehalte. Bertolli bovendien voor de ‘geheel natuurlijke’smaakversterker, en Heinz voor het duizelingwekkende gehalte van 0% aan groenten.

Overigens ben ik ook over de smaak van Grand’Italia niet tevreden, het smaakt gewoon zoals alles wat uit potjes komt. Niets bijzonders. Maak eens één keer echte Bolognesesaus. Je wilt nooit meer anders.