WK voetbal 2019 in de keuken – Dag 9: Kameroen

Vandaag is de tweede wedstrijd voor Nederland, tegen Kameroen. Het recept komt uit Kameroen (dit blog), want Nederland ‘heb ik al gehad’. Toch speelt ook Nederland een rol want voor de uitvoering van het recept heb ik de techniek gebruikt uit een 18de-eeuws Nederlands boekje, de Tzaamenspraak tusschen een  mevrouw, banket-bakker en confiturier, over het bereiden […] van allerleye taarten van de Amsterdamse banketbakker en confiturier Gerrit van den Brenk. Ik zeg niet dat de bron van mijn recept niet klopt, waarschijnlijk heb ik iets verkeerd gedaan, maar op deze manier werkte het in ieder geval goed voor mij. Komt-ie:

Knapperige zoete pinda’s uit Kameroen

Let op, de pinda’s mogen niet meer dan tweederde van de bodem van de koekenpan in beslag nemen. Ik gebruikte een middelgrote koekenpan (diameter circa 20 cm) voor 100 gram pinda’s.

100 gr gezouten pinda’s
⅛ tl Arabische gom in poedervorm
Siroop
100 gr suiker
60 ml water
½ vanillepeul
¼ tl nootmuskaat
¼ tl cayennepeper
Afmaken
1 tl kaneelpoeder

Splijt de halve peul open, schuif de zaadjes eruit en doe bij de suiker. Stop de peul in de pot waarin je vanillesuiker maakt. Of, want je maakt die suiker niet voor niets, neem de suiker uit die pot voor dit recept.

Doe alles voor de siroop in een steelpan, en verhit tot de suiker is gesmolten. Kook nog vijf minuten zachtjes door tot de siroop wat indikt. Neem dan 1 eetlepel van de siroop en los daar de Arabische gom in op.

Zet de koekenpan (in geen geval anti-aanbak) op het sudderpitje. Doe de pinda’s erin en giet de eetlepel siroop met gom erover. Roer om met een houten spatel, en blijf dat doen tot het vocht is verdampt. Zo blijft de suiker beter aan de gladde pinda’s kleven.

Giet steeds een eetlepel van de gekruide suikersiroop over de pinda’s, en schep ze voorzichtig om met de spatel zodat de pinda’s aan alle kanten bedekt worden. Blijf bewegen tot het vocht uit de siroop is verdampt. Doe weer een eetlepel siroop erbij en herhaal. Wacht steeds met het toevoegen van nieuwe siroop tot het vocht van de vorige dosis is verdampt. Haal af en toe de pinda’s uit de pan om de aangekoekte suiker op de bodem te verwijderen door hem met heet water af te spoelen. Doe dan de pinda’s weer terug in de pan en ga verder tot de siroop op is. Strooi bij de laatste lepel ook het kaneelpoeder over de pinda’s.

Laat de pinda’s daarna afkoelen en bewaar in een afgesloten jampot. Je merkt het als ze niet droog genoeg waren: dan kleven de pinda’s aan elkaar. Ik doe er zo’n klein zakje korrels in die het vocht opnemen. Maar eerlijk gezegd, met 100 gram pinda’s zul je ze niet lang bewaren …

Veel plezier bij de wedstrijd!