Tompouce – Vergelijking prijs en ingrediënten

Gisteren heb ik een recept voor tompouce online gezet. Bladerdeeg, banketbakkersroom en glazuur zelf gemaakt. De ingrediënten daarvan zijn:

Bloem, boter, water, ei, melk, suiker, poedersuiker, oranjebloesemwater, en kleurstof voor de glazuur.

Vandaag zag ik hoe het ook kan (bron):

Ik heb daarvan de ingrediënten en kosten op een rijtje gezet. De kleurstoffen laat ik even buiten beschouwing, dat werkt per druppeltjes. Over het botervet in het ‘roomboter bladerdeeg’: dat is niet hetzelfde als roomboter, maar een bestanddeel daarvan.

Deeg: tarwebloem, water, margarine (palmvet, water, raapzaadolie, zout, emulgator (E471), zuurteregelaar (E330), gejodeerd zout; of, als je bladerdeeg met roomboter gebruikt tarwebloem, water, 23% botervet, bakkerszout, kleurstof (E160a).

Banketbakkersroom: suiker, gemodificeerd aardappelzetmeel, kokosvet, weipoeder, volle melkpoeder, magere melkpoeder, dextrose , geleermiddelen (carrageen, E450, E339), kleurstof (bètacaroteen), aroma kan sporen bevatten van pinda’s, gluten, ei, soja en lupine.

Glazuur wit: suiker, glucosestroop, water, kleurstof (E171)

Kant en klare tompoezen verkoopt AH ook. Daarvoor krijg je aan ingrediënten:

Water, tarwebloem, suiker, plantaardig vet (kokos, palm), raapolie, mageremelkpoeder, glucosestroop, invertsuikerstroop, varkensgelatine, emulgator (mono- en diglyceriden van vetzuren [E471], mono- en diglyceriden van vetzuren, veresterd met melkzuur [E472b]), gejodeerd zout, abrikoos, tarwezetmeel, zout, kleurstof (curcumine [E100], caroteen [E160a], anthocyaan [E163]),zuurteregelaar (citroenzuur [E330]), verdikkingsmiddel (natriumalginaat [E401], pectine [E440]), stabilisator (natriumfosfaat [E339]), natuurlijk vanillearoma, vanillearoma, natuurlijk aroma.

En wat kost dat allemaal wel niet?

Ik heb een kleine kostenberekening gemaakt, gebaseerd op mijn boodschappen en de genoemde ingrediënten van de industriële ‘zelf gemaakte’ tompouce. De prijzen zijn van AH, het prijsniveau is van 28 april 2020.

Om te beginnen de geheel kant & klare tompouce. Deze kost bij AH € 3,00 per vier stuks, dus 1 tompouce kost € 0,75.

De vier (?) tompoezen met pakjes en zakjes kosten samen € 4,53 als je roomboterbladerdeeg gebruikt, € 3,57 bij margarinedeeg. Ze zijn dus duurder dan de kant & klare tompoezen, respectievelijk € 1,13 en € 0,89 per stuk. (exclusief water en kleurstof). Maak je zes tompoezen hiermee, dan ben je € 0,75 per stuk kwijt als je roomboter gebruikt, en € 0,59 met het goedkopere deeg.

De acht ècht zelf gemaakte tompoezen volgens het recept op Coquinaria kostten mij € 4,42 exclusief water en kleurstof. Dat is per stuk €0,55.

Conclusie

Als je tompouce helemaal zelf maakt, ben je het goedkoopst uit. Maar je bent wel veel tijd kwijt. En ‘tijd kost geld’.

De tijdwinst van de pakjes en zakjes zit hem alleen in de bereiding van het deeg, het bakken ervan en de samenstelling van het gebak moet je nog steeds zelf doen. De kosten liggen tussen de zelfgemaakte en kant & klare tompouce in.

Als de fabriek of industriële bakkerij al het werk heeft gedaan ben je het duurst uit. Maar dan hoef je alleen nog maar de verpakking open te maken en de tompouce op een bordje te leggen. Dat kan ook fijn zijn.

Nog fijner is het om de tompouce bij de ambachtelijke bakker te kopen.

De keus is aan jou.