Simpele soep voor de lunch 6 – Aspergesoep met aardappel en bieslook

Dit is niet zo’n hele voedzame soep. Als je hem voor de lunch wilt eten, raad ik aan om toast erbij te geven. Maar ja, het kookvocht van asperges is een heerlijke basis voor soep, zonde om zomaar weg te gooien. Drie keer raden wat wij op Eerste Paasdag hebben gegeten!

Simpele soep 6 – Aspergesoep

Voorbereiding 20 minuten + inkoken. Bereiding 10 minuten. Voor ongeveer 1 liter soep.

Kookvocht van asperges*
3 eetl boter
zout
2 dikke, gekookte witte asperges
de meegekookte uiteinden van de andere asperges
250 gram aardappel in kleine blokjes
3 eetl room
witte peper uit de molen
1 eetl gesnipperde bieslook

Kook het kookvocht van de asperges met schillen en uiteinden in tot 7,50 deciliter. Zeef het vocht, houd de asperge-uiteinden apart en gooi de schillen weg. Kook de aardappelblokjes in het aspergevocht op laag vuur tot ze gaar zijn (5 tot 8 minuten). Snijd van de twee overgebleven asperges de punten ruim af, doe de rest met de uiteinden van de andere asperges in de pan. Pureer alles in de pan met de staafmixer.

Proef, maak op smaak af met peper, doe er wat room voor de kleur bij. Breng nog even aan de kook. Schep de soep in soepkommen of -borden en strooi tot slot bieslook over de soep.

  • * Kookvocht van asperges – Witte asperges kook je in ruim water. Kies het liefst dikke exemplaren, dan heb je minder verlies door het schillen. Kook de gewassen schillen en de geschilde uiteinden mee met de asperges: Leg ze onderin een ruime pan. Houd ze van de asperges gescheiden door een bord erop te leggen. Leg de geschilde asperges op het bord, en verdeel er 3 eetl boter over. Leg er nog een bord op en vul het water in de pan aan tot het tweede bord net onder staat. Doe een beetje zout erbij, en breng aan de kook. Kook drie minuten, zet dan het vuur uit en laat de asperges rustig verder garen. Bereid de asperges zoals je van plan was.