Pepernoten in september. Waarom (niet)?

Ze liggen alweer in de supermarktschappen naar ons te lonken: pepernoten, kruidnoten en marsepein. Veel mensen vinden dat prima, sommigen niet. Dat zijn volgens tegenstanders de traditionele Zeurpieten*.

Voor mij hoeft het ook niet. En dan niet vanwege de teloorgang van het ‘sinterklaasgevoel’, maar breder: ALLES moet ALTIJD kunnen. Waar denk je dat onze gezondheidsproblemen vandaan komen? Niet van matigheid, dat kan ik je verzekeren. We eten te veel en te zoet. En hoe fabrikanten en supermarkten zich ook zeggen in te spannen voor onze gezondheid, het gaat hen maar om één ding: omzet. Het is niet in hun belang dat de consumptie van snoepgoed dat traditioneel bij het sinterklaasfeest hoort maar een beperkte tijd wordt geconsumeerd. Hoe eerder we aan de pepernoten gaan, hoe beter voor hun. Of je daarin mee wilt gaan, moet je zelf weten.

Ik doe het niet.

(maak vlak voor sinterklaas eens zelf pepernoten)

*Zeurpieten – Een verwarrende term, die zowel voor tegen- als voorstanders van het traditionele Sinterklaasfeest kan worden gebruikt. Ik meng me hier niet in de Zwartepietdiscussie, maar gebruik ‘zeurpiet’ voor iemand die ieder jaar weer moppert dat het snoepgoed veel te vroeg wordt aangeboden. Ook toepasbaar bij paaseitjes…