Woensdag 20 maart, Aso
Meteen naar het recept
Na het ontbijt brengt de man van de ryokan in Kumamoto ons naar het station, en we nemen de trein naar het plaatsje Aso, aan de voet van de vulkaan met dezelfde naam. Omdat mijn dochter een jaar in Japan woont, heeft zij geen Railpass want die is alleen voor mensen die korter dan drie maanden in Japan verblijven. Zij moet dus steeds een kaartje kopen. Kijk naar de foto: zie je links naast het computerscherm dat kastje? Klik op de foto en je ziet er een vergroting van. Het zijn allemaal stempels. En die worden nog gebruikt ook, ik word er helemaal nostalgisch van.
Op grond van het kaartje dat ons reisbureau heeft gegeven denk ik dat we wel kunnen lopen naar de ryokan, maar het is een erg onduidelijk kaartje. Dus we keren weer terug naar het station en nemen toch maar een taxi. We zaten wel in de goede richting, maar de straat waar de ryokan ligt, is niet op het kaartje aangegeven. Daar zullen we het nog wel even met Edwin van het reisbureau over hebben! Dit is de enige ryokan die geen diner en ontbijt aanbiedt. De ryokan was volgens recensies op internet van een oud vrouwtje, maar dat is misschien inmiddels overleden, want een zwaar opgemaakte, enigszins gezette en nogal luchtig geklede maar aardige vrouw van rond de veertig runt nu de tent.
De kraters van de Aso-vulkaan zijn helaas dicht, die kunnen we niet bezoeken. We besluiten met de bus naar het Vulkaanmuseum te gaan, dat ligt vlak onder de top. Misschien verdwijnt de mist nog en dan kunnen we toch nog gaan kijken. We hebben wel wat moeite met het het kopen van de buskaartjes. Gelukkig hangen er ook instructies in het Engels:
Terug in het plaatsje Aso eten we in een restaurant dat EAST heet. Het heeft een rokersdeel, een niet-rokersdeel, en een deel speciaal voor gezinnen.
Overigens, van mijn enkel heb ik vandaag veel minder last. Gewoon geen kasteeltorens meer beklimmen, dan komt het goed. Minder goed gaat het met mijn fototoestel, daar is aan de onderkant een stukje van de plastic behuizing afgebroken. Geen idee wanneer dat is gebeurd. Hij maakt nog steeds foto’s, en ik heb het gaatje met plakband afgedekt. Hopelijk blijft hij het doen.
Itadakimasu
Er zijn twee soorten soep in de Japanse keuken, heldere soep, suinomo, die aan het begin van een uitgebreide maaltijd wordt geserveerd, en misosoep, die je bij ontbijt, lunch en avondeten geserveerd krijgt, tegelijk met een kom rijst.
Voor één kop misosoep neem je 1/8 liter dashi, 1 eetlepel miso, één of meer garneringen en een smaakmaker. De miso wordt losgeroerd met een beetje van de hete dashi, en pas vlak voor het serveren door de soep geroerd.
De garnering kan zijn: een mooi gesneden plakje wortel, knolraapje, of daikon, een balletje gepureerde kip of witvis, of een stukje filet, een blokje tofu of reepjes gefrituurde tofu (aburage) of omelet, konnyaku (kom ik later op terug), ringetjes bosui, gekookte spinazie, komkommer, enoki paddestoeltjes (bundelzwammetjes), taro, oesters, kleine schelpdiertjes, diverse soorten zeewier, kleine soesjes. Niet alles, kies hooguit drie elkaar mooi complementerende ingrediënten.De ingrediënten moeten soms eerst worden gegaard, dat kan in de dashi, maar als die daardoor zou verkleuren of te sterk gaan smaken, dan kook je dat ingrediënt apart.
Hoe eenvoudig dit recept ook is, het kan nóg makkelijker! Er zijn zakken met gedroogde ingrediënten te koop, die alleen nog maar hoeven te wellen in de hete dashi. Ik heb zo’n verpakking meegenomen, met zeewier, reepjes omelet, gedroogde bosui en gedroogde tofublokjes.
Tot morgen!
Pingback: Oranda-jin in Japan, Dag 8 | Wel ende edelike spijse
Pingback: Oranda-jin in Japan, Overzicht | Wel ende edelike spijse