Maaltijdbox? Doe. Er. Niet. Aan. Mee.

maaltijdboxAHWat een ontzettend griezelig idee: iedereen eet als stalkoeien die nooit meer in de wei lopen en allemaal hetzelfde uitgekiende voer krijgen. Dankzij de maaltijdbox.

Hoe kritiekloos zijn nieuwsmedia eigenlijk? De laatste dagen dringt de maaltijdbox zich aan mij op in allerlei media. Alleen maar promotionele informatie, geen kritische noot te horen. Ik kreeg ook nog een enquête van AH via de email. Na wat andere vragen begon wat volgens mij voor AH de kern van deze enquête was.

Eerste vraag hierover: Ben je bekend met het concept ‘maaltijdbox’? Ja.
Volgende vraag: Gebruikt u een maaltijdbox? Nee.
En nu blijkt dat het niet om onderzoek gaat maar om promotie. De volgende vraag is namelijk NIET Zou u een maaltijdbox willen? (Nee), maar:
‘Welke van de volgende aspecten zijn belangrijk bij uw afweging om gebruik te maken van een maaltijdbox? Je kunt 5 aspecten kiezen. De vervolgvraag Welke aspecten zijn belangrijk bij uw afweging om geen maaltijdbox te willen? ontbrak uiteraard. Breng de consument vooral niet op verkeerde ideeën!Hieronder de aspecten waaruit ik kon kiezen en mijn reactie als ik die had kunnen geven.

 • Thuisbezorgd. Wéér een stap naar nog minder lichaamsbeweging, frisse lucht en menselijk contact voor mensen die hun huis toch al te weinig uitkomen. Fijn voor agorafoben.
 • Producten en recepten van het seizoen. Waar de samensteller van de maaltijdbox goedkoop aan kan komen of wil promoten. De klant is dom en weet zelf niet wat er in het seizoen is. Hij/zij heeft ook geen eigen smaak. En recepten vinden heeft hij geen zin in. Maar ik bepaal zelf wel wat ik wanneer bereid.
 • Snel op tafel. Dus geen heerlijke stoofschotels, Indische gerechten die een paar uur moeten staan om op hun lekkerst te worden, geen bouillon trekken. Als ik geen tijd heb, kook ik de dag ervóór voor twee dagen. Of ik haal bij de afhaaltoko Sinar Djaya.
 • Gezond. Ik weet niet wat er in de box zit. Gezond hangt ook af van wat je buiten die maaltijden eet en drinkt en hoeveel je beweegt.
 • Nieuwe recepten/producten. Ik zei het toch al? Productpromotie.
 • Gemak (niet meer nadenken over wat te koken). Ja, ik laat C&A ook iedere dag bepalen wat ik aantrek, hoef ik daar niet over na te denken. Want ik heb geen eigen smaak, geen eigen mening en geen hersens.
 • Lokaal. Zoals mijn lokale groenteboer, mijn lokale visboer, mijn lokale bakker en mijn lokale slager? Door het hele land bezorgd. Hoe lokaal is dat? Waar komen die boxen vandaan?
 • Tijdwinst (niet meer naar supermarkt). Zie bij het voorbeeld ‘Thuisbezorgd’. Enne… ik WIL helemaal niet alles bij de supermarkt halen.
 • Prijs. Nou AH… zou het echt? Of bedoel je alleen dat er geen bezorgkosten zijn?
 • Kwaliteit. Ja, ik wil dus mijn komkommer zelf uitkiezen. En ook mijn karbonade. En als die me niet bevalt, wil ik naar een andere winkel.
 • Duurzaam geproduceerd/biologische herkomst. Daar hoef ik geen maaltijdbox voor te nemen.
 • Versheid. Dat weet ik niet, want IK heb die producten niet kunnen vergelijken.

Pas daarna kwam de vraag of je zo’n maaltijdbox zou willen. Maar aangeven waarom ik het niet wil, die kans kreeg ik niet.