EK-voetbal in de keuken dag 3 – Oostenrijk

Morgen mag dan wel het Nederlands elftal voor het eerst in actie komen (veel succes, jongens!), maar ik vond het leuker om deze Linzer Augen uit Oostenrijk te presenteren. Dat land speelt zondag in Boekarest tegen Noord-Macedonië.

Linzer koekjes.
Oostenrijk

In Oostenrijk eten ze deze koekjes rond kerstmis, vandaar dat ze op een kerstbord liggen. Linzer Augen hebben drie kleine ronde gaten, Linzer Keckse hebben één wat groter gat, zoals een hartje. Het zijn sandwich-koekjes: bodem en deksel worden apart gebakken, daarna gaat er een lepel vulling op de bodem en druk je de deksel erop. In die deksel zitten een of meer gaten. Daarvoor zijn speciale uitsteekvormpjes te koop. Hun grote broer Linzer Torte maak je met dezelfde ingrediënten, maar dan bedek je de vulling met repen deeg als een vlaai. De vulling is traditioneel gelei van rode bessen of aalbessen, die in het Duits Johannisbeere heten. Die zijn nu in het seizoen, dus als je het leuk vindt, kun je de vulling maken met gelei van eigen oogst. Je kunt ook een andere vruchtengelei kiezen. Voor Linzer Torte kun je ook jam met stukjes fruit erin gebruiken.

De hoeveelheid deeg is voor 16 tot 20 koekjes.

Deeg
150 gr bloem
50 gr amandelmeel
50 gr suiker
½ eetl vanillesuiker
geraspte schil van ½ citroen
½ tl zout
¼ tl kruidnagelpoeder
½ tl kaneelpoeder
100 gr zachte boter
½ geklutst ei

Vulling
aalbessengelei

Kneed alle ingrediënten voor het deeg door elkaar, pak in in plasticfolie  en zet enkele uren in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 180°C.
Bestrooi het werkvlak met bloem, strooi ook wat bloem op het deeg. Rol het deeg uit tot een plak van 2 à 3 mm dik, en steek 16 tot 20 bodemkoekjes en evenveel dekseltjes uit het deeg. De bodem heeft geen gaten. Bak ongeveer 10 minuten in de oven.

Leg een lepeltje vulling op de bodems en druk de bovenkanten erop. Klaar!

Veel plezier bij de wedstrijd. Zie voor een overzicht van alle recepten bij dit EK op deze pagina.