Het einde van de kookkunst?

Vanochtend kopte de Volkskrant groot op de voorpagina: DIEET VERVANGT MEDICIJN. In de toekomst, zo droomt hoogleraar syteembiologie Hans Westerhoff, wordt al op jonge leeftijd het hele genoom uitgelezen, waarna de stofwisselingskaart erop wordt geprojecteerd. En dan…

De rest van je leven moet je (want dat zullen verzekeringen gaan eisen) je streng aan het op basis van die stofwisselingskaart voorgeschreven dieet houden om te voorkomen dat je een ziekte krijgt waar je volgens je genoom kwetsbaar voor bent. Heb je eenmaal een bepaalde ziekte, dan moet je je dieet daar op aanpassen.

Ongetwijfeld zitten de ontwikkelaars van Unilever al om de tafel om nieuwe productlijnen te bedenken: diabetes-drankjes, ms-maaltijden, hersenbloeding-toetjes en allerlei kanker-salades. Die diëten zijn zó uitgekiend samengesteld, dat het voor de thuiskoker niet meer mogelijk is om aan de verzekeringseisen te voldoen. Bovendien, koken voor gezelschappen wordt ondoenlijk, met al die verschillende stofwisselingskaarten. We kopen geen ingrediënten meer, maar producten die alleen nog maar opgewarmd hoeven te worden op de door de fabrikant voorgeschreven wijze.

In plaats van hashplantages speurt de politie naarstig naar illegale moestuinen, en in schuilrestaurants genieten mensen van stamppot boerenkool met spekjes, zittend op de punt van hun stoel voor het geval ze moeten vluchten bij een inval. Kookboeken kun je alleen nog krijgen met een waarschuwingsfoto op de omslag van kankergezwellen en dichtgeslibde aders. Thuis worden ze verstopt achter in de sokkenla.

Nou ja, zo’n vaart zal het wel niet lopen. Toch?