Warenkennis: citroengras ofwel sereh

Laten we eerlijk zijn. De meeste mensen doen bijna al hun boodschappen in de supermarkt, en Albert Heijn is marktleider. Het is daarom des te triester dat de warenkennis van deze invloedrijke grutter blijkbaar op sommige vlakken schromelijk te kort schiet.

Ik maak in korte tijd drie keer soto ajam, heerlijke Indonesische kippesoep die je als hoofdgerecht kunt serveren. Basis van goede soto ajam is natuurlijk niet een triest kippebouillonblokje, maar heerlijke, in eigen keuken bereide Indonesische kippebouillon. Daarvoor gebruik je onder andere  soepkip (een halve soepkip weegt anderhalve kilo), verse gemberwortel en sereh. En die sereh, daar wil ik iets over kwijt. Overigens, het plaatje links van citroengras is van wikipedia.

Sereh of citroengras (Engels lemongrass, botanische naam Cymbopogon citratus voor de Indonesische variant, Cymbopogon flexuosus voor de Indiase en Thaïse variant) is, zoals de naam al doet vermoeden, een grassoort. De plant groeit goed in subtropische en tropische omstandigheden. Inderdaad, mijn citroengrasplant heeft de winter niet overleefd, de volgende poging is in een pot. Overigens komt citronella-olie weer van een ander lid van de cymbopogon-familie.

En wat is nu mijn makke met de sereh van AH? Welnu, sereh of citroengras mag dan wel aan de onderkant een beetje op bosui lijken, maar het is een gras en géén uiensoort. Wat je gebruikt als specerij is vooral de aromatische stengel waarvan bij aankoop ongeveer een derde deel van de bovenkant is afgesneden. Maar om de een of andere reden verkoopt AH alleen het bolletje met misschien eenvijfde van de stengel, dat meest aromatische deel zit er niet bij. Niet alleen dat, zij verkopen deze verminkte stengels ook nog eens voor een woekerprijs!

Misschien is AH in de war omdat de stengels niet worden gegeten maar weggegooid nadat ze hun aroma hebben afgegeven aan het gerecht. Maar ja, dat doe je ook met laurierblaadjes. De bolletjes zijn overigens wel eetbaar, maar je moet ze dan wel flink kneuzen en klein snijden, en ze moeten een tijdje meekoken anders zijn de vezels te hard. Ik gebruik de complete stengels en koop mijn sereh dan ook het liefst bij een toko. Of bij … Jumbo! Want die had tot mijn vreugde wèl complete serehstengels in hun assortiment, en dan ook nog méér dan vier keer zo goedkoop als bij de supermarkt die ‘op de kleintjes let’. De allergoedkoopste was de groothandel, maar ja, daar is het ook een groothandel voor. Toko’s zitten met hun prijs nog steeds op minder dan een derde van de AH-prijs. Grappig vind ik dat de lengte van de serehstengels precies omgekeerd evenredig is met de hoogte van de prijs die mijn testwinkels hanteerden.

Winkel gekocht Prijs per 100 gram verpakking
AH 25 gram voor €1,39

€5,56

2 stompjes in plastic bakje
Jumbo 100 gram voor €1,29

€1,29

4 stengels in plastic zak
Toko 75 gram voor €1,25

€1,67

Losse stengels
Groothandel 25 gram voor €0,30

€1,00

Losse stengels

Ik heb gemaild naar de klantenservice van AH met mijn mening. Zij zullen de inkoper en leverancier op de hoogte stellen van mijn klacht. Ik ben benieuwd of wij binnenkort bij AH kwaliteitssereh kunnen kopen tegen een aanvaardbare prijs. Dat zou wel mooi zijn.